Deal News Online

undefined

Βράβευση φοιτητών για παραγωγή βιοκαύσιμων από υπολείμματα καφέ

Μια ερευνητική ομάδα ελλήνων φοιτητών κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας «GreenTech Challenge» που διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παρουσιάζοντας ένα πλάνο παραγωγής βιοκαυσίμων από υπολείμματα καφέ.

 

Η φοιτητική ομάδα BioFlames. που αποτελείται από δυο φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μια φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατάφερε να διακριθεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, ανάμεσα σε περισσότερες από 130 ομάδες, στην κατηγορία «innovation idea».

 

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο ερευνητικό πεδίο «Ενέργεια και Περιβάλλον», με μέντορα τον CO-founder & CEO της EVOTROPIA, Γεώργιο Καρακατσάνη. Η παρουσιάση της αφορούσε ένα επιχειρηματικό πλάνο για την αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ και την παραγωγή βιοκαυσίμων από αυτά. Η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε με τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν από τις χιλιάδες καφετέριες, τα υπολείμματα καφέ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

 

Εκατομμύρια τόνοι καφέ καταλήγουν κάθε χρόνο σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, εκλύοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου CH4, ενός αερίου του θερμοκηπίου πολλές φορές πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα CO2. Έτσι, η ομάδα ανέπτυξε ένα επιχειρηματικό πλάνο για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα αυτά για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων με υψηλή θερμογόνο δύναμη.

 

Όραμα και βασικό πυλώνα λειτουργίας της ομάδας αποτέλεσε η υποστήριξη τριών από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030. Το επιχειρηματικό πλάνο της ομάδας εστίασε στην υλοποίηση των στόχων 7-«Φθηνή και καθαρή ενέργεια», 11-«Βιώσιμες πόλεις» και 13-«Δράση για το κλίμα».

 

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για μια ακόμα διάκριση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Για τη βράβευση της φοιτητικής ομάδας BioFlames στη 2η θέση στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτόμων Ιδεών GreenTech Challenge. Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα μέλη της ομάδας και ιδιαίτερα την κυρία Αθηνά Πούπα, προπτυχιακή φοιτήτρια στο 3ο έτος σπουδών του Τμήματος. Εμείς, ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας για να τους/τις επιβραβεύουμε και να τους/τις ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο», σημειώνει η Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Κυριακή Κοσμίδου.

 

Σημειώνεται ότι το GreenTech Challenge είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας. Απευθύνεται σε startups, καινοτόμες ΜμΕ, ερευνητές/ερευνήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις αναφορικά με το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.


World Business

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του εν μέσω lockdown

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του…

O 83χρονος διάσημος καλλιτέχνης περνά την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του λόγω... κορωνοϊού...

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην…

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναστέλλει τη δωρεά του προς την Ελληνική Ιστιοπλϊκή Ομοσπονδία για την...

Αυτοκίνητο

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που θα παραδώσει στην Ιταλία

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που…

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer αποφάσισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μειώσει κατά 29%, τις δόσεις...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.