Deal News Online

Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη

Στο μικροσκόπιο εμβολιασμοί και οικονομική στήριξη

 

Όλα τα ζητήματα οικονομικής στήριξης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στην σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του.

 

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε τα τελευταία 24ωρα σπεύδει να εκπέμψει απανωτά μηνύματα για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αναθεωρήσει οπτικές και κινήσεις, οι οποίες αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία που έχει πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την προστασία της δημόσιας υγείας, καλείται να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην γρήγορη ανάταξη.

 

Η εμπιστοσύνη των αγορών που δίνει την δυνατότητα για φθηνό δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν επιτευχθεί τις προσωρινές ανάσες στους πληττόμενους κλάδους από την στήριξη που παρέχεται, ωστόσο είναι κρίσιμο οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν εμπρός και να καλυφθεί μέρος του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατό.

 

Το μεγάλο βάρος πέφτει σε αυτή την φάση στην προσπάθεια εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με δεδομένο το ευρωπαϊκό πρόβλημα προμήθειας των εμβολίων, ώστε στο τέλος της άνοιξης να δρομολογηθεί το άνοιγμα του τουρισμού. Το σχέδιο για τον τουρισμό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης καθώς από την πορεία του εξαρτάται εν πολλοίς η ανάσα που έχουν ανάγκη τα κρατικά ταμεία.

 

Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα θα παίξει το ταμείο Ανάκαμψης. Από ευρωπαϊκές πηγές η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η χώρα που έχει υποβάλλει ένα από τα πιο πλήρη σχέδια προς τα κοινοτικά όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη εκταμίευση πόρων που θα δώσουν μια ανάσα στην οικονομία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αφορούν 5,5 δισ ευρώ. Από την πλευρά της κυβέρνησης προχωρούν στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την απλούστευση των διαδικασιών. Η οικονομική συγκυρία οδήγησε στην ανάδειξη της ανάγκης για αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών προετοιμασίας, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.  

Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου στην πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων αλλά και στην ταχύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση ενωσιακών κονδυλίων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων. «Όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ της ύφεσης» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες και αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων.


Media

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την 20η διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival και τη...

Αθλητικά

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Από αύριο Δευτέρα, 10 Μαΐου, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και σε...

Τεχνολογία

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο(ΕΑΠ)συνδιοργανώνει από σήμερα, μια μεγάλη επιστημονική συνάντηση με χιλιάδες συμμετοχές και επιστήμονες από διαφορετικά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.