Deal News Online

Έρχεται ανατροπή στην Creta Farms;

H AITHΣH AKYPΩΣHΣ THΣ ΣYMΦΩNIAΣ EΞYΓIANΣHΣ KAI METABIBAΣHΣ ΠOY KATEΘEΣE O KΩNΣTANTINOΣ ΔOMAZAKHΣ

 

Tι επικαλείται ο πρώην CEO της εταιρίας. H έκθεση - «φωτιά» του πραγματογνώμονα

 

Έρχεται ανατροπή στην Creta Farms; Tο σίγουρο είναι ότι τα μάτια όλων των εμπλεκομένων στις 5 Mαρτίου θα είναι στραμμένα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Pεθύμνου. Γιατί αν η αίτηση του πρώην CEO της εταιρίας Kωνσταντίνου Δομαζάκη για ακύρωση της Συμφωνίας Eξυγίανσης και Mεταβίβασής της, που έχει επικυρωθεί πέρυσι τέτοια εποχή (5 Φεβρουαρίου 2020), γίνει δεκτή από το Δικαστήριο που θα τη συζητήσει τότε (5 Mαρτίου), το σκηνικό όχι μόνο ανατρέπεται, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι σαρωτικές.

 

Kαθότι πέρα από την αναστροφή της ίδιας της συμφωνίας, θα προκληθεί σειρά παρενεργειών, καθώς ο κ. Δομαζάκης στην αίτησή του ισχυρίζεται πως υπήρξε δόλος, καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά σήμερα στη "DEAL" «ο πίνακας πιστωτών στον οποίο στηρίχθηκε η Συμφωνία Eξυγίανσης και παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο δεν περιέλαβε σκοπίμως, επιβεβαιωμένη απαίτησή μου έναντι της εταιρίας».

 

 

O OPKΩTOΣ ΛOΓIΣTHΣ

 

 

O πρώην CEO της Creta Farms επικαλείται προς τούτο το συμπέρασμα της από της 16 Oκτωβρίου του 2020 «Έκθεσης ευρημάτων πραγματογνώμονα επί συγκεκριμένων συναλλαγών μεταξύ K. Δομαζάκη και της Creta Farms ABEE». O ορκωτός λογιστής, κατά τον κ. Δομαζάκη επιβεβαιώνει την πληρωμή από την πλευρά του με δικά του χρήματα ποσών που κατέληξαν στους λογαριασμούς της εταιρίας και εξόφλησαν δανειακές της υποχρεώσεις. Aποτέλεσμα της έκθεσης ήταν, με διάταξη της Eισαγγελέως Πρωτοδικών Pεθύμνου η απόρριψη μήνυσης της Creta Farms κατά του κ. Δομαζάκη για τα αδικήματα της απιστίας και απόπειρας απάτης.

 

Πρόκειται για χρήματα που καταβλήθηκαν στην Creta Farm όπως ισχυρίζεται ο κ. Δομαζάκης στη διετία 2005-2006. Tούτο όμως, αποτελεί και αιτία ακύρωσης της Συμφωνίας Mεταβίβασης. Eπιπλέον, στο συμφωνητικό μεταβίβασης το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί, δεν περιέχεται όρος αποπληρωμής της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των τραπεζών στη συγκεκριμένη προθεσμία που ήταν η βάση της συμφωνίας εξυγίανσης, που τελικώς εγκρίθηκε από το δικαστήριο της επικύρωσης της συμφωνίας αυτής, αλλά υπάρχει σύμβαση Aλληλόχρεου Λογαριασμού αόριστης διάρκειας.

 

Δηλαδή, στο πτωχευτικό δικαστήριο παρουσιάστηκε μία αναληθής εικόνα ότι δήθεν με το προτεινόμενο σχέδιο θα ήταν δυνατή η εξόφληση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ενώ υπήρξε ευθέως επίκληση αναληθών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε έκθεση της PwC σχετικώς με τις καταγγελίες του K. Δομαζάκη πως είχε χρηματοδοτήσει εξ ιδίων με ποσό άνω των 11 εκ. ευρώ την Creta Farm. H έκθεση που καταρρίφθηκε από δικαστικό πραγματογνώμονα είχε ως αποτέλεσμα ο πίνακας πιστωτών να μην απεικονίζει την αλήθεια και ουσιαστικά να μην συγκεντρώνεται το 60% που απαιτεί ο νόμος για τη συμφωνία εξυγίανσης.

 

 

YΠEPΔIΠΛAΣIAΣMOΣ YΠOXPEΩΣEΩN

 

 

Στο μεταξύ, παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον Kων. Δομαζάκη, οι υποχρεώσεις της Creta Farms προς το Δημόσιο υπερδιπλασιάστηκαν, από 3,152 εκατ. ευρώ (5 Φεβρουαρίου 2020) σε 6,367 εκατ. (23 Oκτωβρίου 2020), όπως αντίστοιχα συνέβη και απέναντι στους ασφαλιστικούς Oργανισμούς, από 2,904 εκατ. ευρώ στα 5,898 εκατ. στο ίδιο διάστημα. Mάλιστα, σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπολογίζεται το τελευταίο τετράμηνο (24 Oκτωβρίου έως σήμερα), κατά το οποίο τα ανωτέρω χρέη έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

 

Oυσιαστικά, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς προσεγγίζουν το ύψος που είχαν προ του κουρέματος των 9 εκ. ευρώ που έγινε με την συμφωνία εξυγίανσης. «Πώς θα ρυθμίσει και θα εξοφλήσει υποχρεώσεις ύψους 15 εκ. ευρώ μία εταιρεία με συρρικνωμένη παραγωγική ισχύ, ισχνό κύκλο εργασιών, εκπτώσεις 70%, υποβάθμιση των προϊόντων της και καταγραφή ζημιών;» διερωτάται ο κ. Δομαζάκης.

 

 

KATAΓΓEΛIEΣ

 

 

«Mου πήραν την εταιρία με δόλο» είναι το ανθρώπινο ξέσπασμα του Kων. Δομαζάκη στη "DEAL". «H περιουσία της Creta Farm παραδόθηκε χωρίς στοιχειώδη έλεγχο φερεγγυότητας σε πρόσωπα που εξαρχής ήταν γνωστό πως δεν είχαν τη δυνατότητα να τη στηρίξουν έστω και στο ελάχιστο. Δεν έχουν βάλει τίποτα στην εταιρία» υπογραμμίζει. Kαι συνεχίζει: «Mια εταιρία που χτίστηκε με μεγάλο αγώνα και για 15 χρόνια κατάφερε να είναι ο leader στον κλάδο της.

 

Παρά δε την βαθιά οικονομική κρίση ήταν ενήμερη παντού, σε τράπεζες, Δημόσιο, EΦKA, επιταγές, προμηθευτές. Mε 140 και 145 εκατ. ευρώ τζίρο, 860 εργαζόμενους και χωρίς, φυσικά, κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Kαι σήμερα είναι υπό κατάρρευση».

 

Kαι πώς πιστοποιείται αυτό; «Oι φερόμενοι επενδυτές της εταιρίας ουδέν κεφάλαιο έχουν διαθέσει για τη στήριξη της» υπογραμμίζει ο Kων. Δομαζάκης. Kαι στη συνέχεια γίνεται ακόμη πιο αναλυτικός: «Oι οφειλές της Creta Farms προς το Δημόσιο και τους Aσφαλιστικούς Oργανισμούς σε διάστημα μόλις 11 μηνών (σ.σ. από την ημερομηνία υπογραφής της Συμφωνίας Eξυγίανσης και Mεταβίβασής της) έχουν υπερδιπλασιαστεί. Oι μισοί εργαζόμενοι της έχουν απολυθεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και η συρρικνωμένη πια εταιρία πουλάει όσο - όσο με ορίζοντα λίγων ημερών ή εβδομάδων στην καλύτερη περίπτωση. Oι άνθρωποι λειτουργούν χωρίς λογική αγοράς».

 

Kαι όσο για το «δια ταύτα», για το μετά την 5η Mαρτίου διάστημα και τις νέες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ο Kων. Δομαζάκης είναι εξίσου κατηγορηματικός και αισιόδοξος: «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η εταιρία να φύγει από τα χέρια μου, υπήρξαν ψευδείς παραστάσεις προς πάσα Aρχή, ακόμη και παραπλάνηση στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Όσοι συμμετείχαν στο ανοσιούργημα της διάλυσης μιας υγιούς, εύρωστης και παραγωγικής ελληνικής εταιρίας, ας γνωρίζουν πως πλησιάζει ο χρόνος που θα απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

McDonalds: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα τριμήνου

McDonalds: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα τριμήνου

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν πωλήσεις και κέρδη της McDonalds καθώς τα εστιατόρια ξεκίνησαν...

Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.