Αγορές

Ενισχύονται οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά Προτεινόμενο

Ενισχύονται σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις τους.

 

Παρά την υπερπροσφορά τίτλων η αγορά με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να απορροφά άνετα την υπερβάλλουσα προσφορά, καθώς τα κράτη μέλη σπεύδουν να ενισχύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα εξαιτίας των αυξημένων δαπανών που προκαλούν οι πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης.

 

Έκδοση 30ετούς ομολόγου από την Πορτογαλία

 

Σήμερα η Πορτογαλία προχώρησε στην έκδοση 30ετούς ομολόγου. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν σήμερα τόσο η εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και η ανάληψη εντολής από τον Μ. Ντράγκι για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Οσον αφορά στον πληθωρισμό ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ε.Ε αυξήθηκε κατά 0,9% τον Ιανουάριο μετά από μείωση κατά 0,3% που είχε εμφανίσει το Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή, παρόλο που ο πληθωρισμός συνεχίζει να απέχει σημαντικά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, δημιούργησε προσδοκίες για επάνοδο της οικονομίας στην προ - covid εποχή.

 

Στο 0,625 η απόδοση του 10ετούς στην εγχώρια αγορά

 

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,625, του 5ετούς έχει υποχωρήσει στο 0,08% και του 15ετους στο 0,635%.

 

Καταγράφηκαν συναλλαγές 73 εκατ. ευρώ

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,62% έναντι -0,46% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,08% από 1,19%.

 

Υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ

 

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2024 από 1,2042 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η διαφαινόμενη ισχυρότερη δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ έναντι λοιπών κύριων οικονομιών συνεχίζει να ευνοεί το δολάριο με τον δείκτη DXY να ανέρχεται κατά τη χθεσινή ημέρα σε υψηλό (91,287) δύο μηνών. Θετικά επιδρούν στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου τα αναμενόμενα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

 

Από την άλλη πλευρά αρνητική επίπτωση έχουν στο ευρώ τα δυσμενέστερα στοιχεία που ανακοινώνονται για την οικονομία της Ευρωζώνης και η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα νομισματικής επέκτασης.

 

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2017 δολ.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή