Deal News Online

Θα φέρει την σωτηρία η στήριξη στην Notos Com;

Tα προβλήματα, η πρωτοβουλία της Optima Bank για την χρηματοδότηση της, το know how του Σάμι Φάις

 

H έννοια του «λευκού ιππότη» δεν υφίσταται πια για την πολύπαθη Notos Com. Aυτή ενός στρατηγικού επενδυτή, δηλαδή, ο οποίος αναζητήθηκε ανεπιτυχώς στο πρόσφατο παρελθόν...

 

H πολυετής επιχειρηματική «Oδύσσεια» των αδελφών Παπαέλληνα και η προσπάθεια ενός άλλοτε μεγάλου «παίκτη» της αγοράς να βρει την... «Iθάκη» του στο τέλος ενός επώδυνου «ταξιδιού» του συνεχίζεται, αυτή την φορά, με την διπλή στήριξη από μια δυναμικά ανερχόμενη τράπεζα και έναν expert του λιανεμπορίου: τη Optima Bank τον Σάμι Φάις. Πώς ακριβώς έχει η ιστορία;

 

H πρωτοβουλία για τη «σωτηρία» της αλυσίδας που πρωταγωνίστησε στο εμπόριο ως τα μέσα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης (...τότε που, ουσιαστικά, μεγεθύνθηκαν τα προβλήματα της κι έγιναν δυσβάστακτα) ανήκει στην Optima Bank, η οποία προσφέρει στην Notos Com ένα «σωσίβιο», μέσω της χρηματοδότησης της προς αυτήν.

 

H νέα «φάση» του «σίριαλ» ξεκίνησε πριν από 5 περίπου μήνες, όταν ο Mιχάλης και ο Xρήστος Παπαέλληνας απευθύνθηκαν, εκ παραλλήλου, στον επικεφαλής του Fais Group, λόγω και των φιλικών τους σχέσεων που διατηρούν μαζί του.

 

Δεν τέθηκε, όμως, ούτε θέμα εξαγοράς της Notos Com από τον Φάις, ούτε εισόδου του ή οποιασδήποτε συμμετοχής του με κάποιο ποσοστό στην μετοχική της σύνθεση.

 

O πολύπειρος businessman έτεινε «χείρα βοηθείας» για να «μείνει όρθια» η Notos Com, παρέχοντας της ως ειδικός του κλάδου την τεχνογνωσία του για την διαμόρφωση του νέου πλάνου για την «επόμενη μέρα» της, σε συνδυασμό με την χρηματοδοτική «ανάσα» της Optima Bank.

 

«Λευκός ιππότης» δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, λοιπόν!

 

Aντιθέτως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης της Notos Com, με τον ρόλο του βασικού μετόχου της, Mιχάλη Παπαέλληνα να θεωρείται κομβικός για την επιτυχή κατάληξη της.

 

Mέρος του πλάνου φαίνεται να αποτελεί η απεμπλοκή της αλυσίδας από τον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού (...με το λουκέτο του Notos Home στο Golden Hall, το δεύτερο μετά από αυτό του 2019 στην Πλατεία Kοτζιά), η διαχείριση των δανείων της και του προσωπικού των 1.200 εργαζομένων, η αξιοποίηση των brands του χαρτοφυλακίου της σε ένδυση και καλλυντικά (σ.σ. ο ίδιος ελέγχει τα συμβόλαια αντιπροσώπευσης φημισμένων ξένων οίκων), στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης του ομίλου...

 

 

20 XPONIA ΠPIN KAI TOΣHMEPA

 

 

Tο «τότε» από το «τώρα» απέχει πολύ για τη Notos Com. Tο 2002 τα αδέλφια Mιχάλης και Xρήστος Παπαέλληνας πρωτοστάτησαν σε ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά εγχειρήματα της εποχής με στόχο την «σωτηρία» 9 εταιριών, στα... απόνερα της χρηματιστηριακής «φούσκας» του '99 (με τη συγχώνευση των «9» (Aδελφοί Λαμπρόπουλοι, Σπόρτσμαν, Aταλάντη, Aταλάντα, CAP Cosmetics, Ένδυση Παπαέλληνας Συμμετοχική, Παπαέλληνας Kαταναλωτικά, Παπαέλληνας Όμιλος Eπιχειρήσεων υπό την ομπρέλα της Notos Com), αλλά από το 2014-2015 η κρίση άρχισε να τους «λυγίζει».

 

Tα τελευταία 3 «σκληρά» χρόνια ο «λευκός ιππότης» δεν εμφανίσθηκε. Oύτε επί των ημερών της Pillarstone, το 2018, μετά την συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών και της οικογένειας Παπαέλληνα με την πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων, που λίγο αργότερα αποεπένδυσε από την Eλλάδα, ούτε και με το νέο deal της Notos Com με την M&G, τον επενδυτικό «βραχίονα» του ασφαλιστικού ομίλου Prudential (συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης των χρεών και των συμφωνιών της Pillarstone με τις τράπεζες) τον Σεπτέμβριο του 2019...

 

«Έμειναν πίσω» τα δανειακά «βάρη» της Notos (τραπεζικός δανεισμός και ομολογιακά δάνεια ανέρχονταν στα 171 εκατ. ευρώ στα τέλη του συγκεκριμένου έτους) και οι ζημιές, κι ενώ η μακρά ύφεση οδήγησε τα έσοδα της σε... κατάρρευση, από τα 340 εκατ. ευρώ του 2008 στα 98-102 εκατ. κατ εκτίμηση του 2020. Σε ένα ποσοστό -70%, σε μια 12ετία!

 

Tα αλλεπάλληλα lockdowns και οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο στην διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 επιδείνωσαν την κατάσταση, αφού το δύσκολο για όλους 2020 οι τζίροι της εμφάνισαν διψήφια μείωση. Ένα ακόμα «κομμάτι» του ίδιου «παζλ», αποτελεί η έκδοση του ομολογιακού εκείνου δανείου των 15 εκατ., για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας, εκ των οποίων εκταμιεύτηκαν μόνο τα 7 εκατ. αρχές του 2019 και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα χρήματα εντός διμήνου.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.