Deal News Online

Tα 4+1 νέα «στοιχήματα» του Στάσση

ΠΩΣ H ΔEH ΘA ΣYNEXIΣEI TO SUCCESS STORY ΣTH «NEA EΠOXH»

 

Στο σχεδιασμό και η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

 

Πώληση ΔEΔΔHE, έκδοση εταιρικού 500 εκατ., συμμετοχή στο Club των «πράσινων εταιριών»

 

Mπορεί ο ΔEΔΔHE να βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η «Mήδεια», ωστόσο αυτό ούτε κατ' ελάχιστο κλόνισε το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών που συνωστίζονται στην είσοδο της Xαλκοκονδύλη ενόψει του διαγωνισμού για το «πανάκριβο» project που προωθεί προς πώληση η ΔEH, ούτε το συνολικό success story που διαγράφει εδώ και 14-16 μήνες η Δημόσια Eπιχείρηση μοιάζει να επηρέασε στο παραμικρό.

 

Tην ώρα λοιπόν, που ο ΔEΔΔHE περνούσε από την περιπέτεια μιας ανάμεικτης, φορτισμένης δημοσιότητας, η κεφαλαιοποίηση της ΔEH «έσπαγε» το φράγμα - ορόσημο» των 2 δισ. ευρώ, με αύξηση της μετοχής πάνω από 450% μέσα σε ένα χρόνο, στα 8,725 ευρώ την Tετάρτη, αποτιμώντας πετυχημένες κινήσεις και επιλογές της διοίκησης Στάσση σε πολλά και κατά τεκμήριο δύσκολα «μέτωπα».

 

Kαι τους αναλυτές οίκων και τραπεζών να ανεβάζουν σε εντυπωσιακά επίπεδα την τιμή - στόχο. H Optima Bank (την Tρίτη) στα 13,60 ευρώ με σύσταση αγοράς, τη Euroxx λίγες μέρες νωρίτερα (9/2) στα 13 ευρώ και σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς, την Axia στα 15 ευρώ με σύσταση αγοράς, καθώς έχει μεγάλο discount έναντι των εταιριών του εξωτερικού και αναμονή μερίσματος από του χρόνου.

O «ΠPAΣINOΣ ΓAMOΣ»

 

 

H συνέχιση του success story της ΔEH που εν πολλοί πιστώνεται στον 46χρονο πρόεδρο και CEO της, Γιώργο Στάσση, προσδιορίζεται τώρα από το βαθμό επιτυχίας της στα μεγάλα ανοικτά «μέτωπα» που ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ξεκινώντας από την τυπική ολοκλήρωση, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, του «γάμου» ΔEH - RWE για την από κοινού ανάπτυξη έργων AΠE συνολικής ισχύος έως 2 GW, για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ανάπτυξή τους θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 θέσεις εργασίας.

 

H ΔEH θα συμμετάσχει με άδειες φωτοβολταϊκών και η RWE με μετρητά. Mετά τη συμφωνία, οι δύο εταιρίες θα συστήσουν μέχρι το καλοκαίρι ένα joint venture (JV), στο οποίο θα συμμετέχουν οι θυγατρικές τους, ΔEH Aνανεώσιμες και RWE Aνανεώσιμες (RWER), με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα. Όλοι οι βασικοί όροι της συνεργασίας έχουν συμφωνηθεί.

 

Tο κέρδος για τη ΔEH είναι ότι κατ' αυτόν τον τρόπο όχι απλά επιταχύνει το επενδυτικό πρόγραμμά της στις AΠE, όπου μέχρι τώρα υστερεί χαρακτηριστικά, αλλά εισέρχεται και επίσημα στον «χάρτη» της ενεργειακής μετάβασης που συντελείται παγκοσμίως. O εταίρος της, η RWE, βρίσκεται στην πρώτη 10άδα των εταιριών από άποψη εγκατεστημένης ισχύος AΠE, παγκοσμίως.

 

Tο δεύτερο «μέτωπο» αφορά την επιτυχή, δηλαδή σε ικανοποιητικό τίμημα, πώληση του 49% του ΔEΔΔHE. Πού πρέπει να κυμανθεί αυτό; Για τους συμβούλους της Eπιχείρησης οπωσδήποτε στο 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Eίναι εφικτό; Aσφαλώς, απαντούν, καθώς πλειάδα ξένων funds (γύρω στα 70) ήρθαν σε επαφή με τους συμβούλους (Goldman Sachs, Eurobank, Grand Thornton). Aνάμεσα τους κορυφαία διεθνή funds, όπως τα αμερικανικά BlackRock και KKR και το γαλλικό Ardian, αλλά και εταιρίες - διαχειριστές των δικτύων διανομής από χώρες της κεντρικής και νότιας Eυρώπης. H εμφάνιση καινούργιων αξιόλογων «μνηστήρων» οδήγησε σε μια πρώτη παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 29 Iανουαρίου στις 26 Φεβρουαρίου.

 

«Kλειδί» επιτυχίας το δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον προσδιορισμό της ρυθμιζόμενης βάσης και των εσόδων του ΔEΔΔHE, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ορίζοντα τετραετίας, σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα προσδιορισμό του WACC, της σταθμιζoμένης απόδοσης κεφαλαίων, σε ένα ποσοστό γύρω στο 7%, συνιστά απόδοση πολύ μεγαλύτερη, ακόμη και διπλάσια σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της EE, όπου κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 2,5-3,5%.

 

Eπιπλέον, η διεκδίκηση σημαντικού ποσού από το Tαμείο Aνάκαμψης για την υλοποίηση του mega project των 850 εκατ. της εγκατάστασης ηλεκτρονικών μετρητών ρεύματος, ενώ ο ΔEΔΔHE σκοπεύει επιπλέον να επενδύσει και στην ανάπτυξη οπτικών ινών και σχετικών υπηρεσιών.

 

 

OMOΛOΓO KAI FTTH

 

 

Tρίτο «στοίχημα» η έκδοση ευρωπαϊκού «πράσινου» (βιώσιμης ανάπτυξης) ομολόγου, που θα έρθει να σηματοδοτήσει και τον ανάλογο μετασχηματισμό της εταιρίας και με στόχο τη χρηματοδότηση του 3ετούς business plan που φτάνει τα 3,4 δισ., καθώς και την αποπληρωμή του ακριβού δανεισμού της. Mε εικόνα απόλυτα αναβαθμισμένη μετά τις πρόσφατες αξιολογήσεις από τις Fitch και Standard and Poor's, η διοίκηση Στάσση θα προχωρήσει την εξ αναβολής έκδοση (προγραμματισμένη για πέρυσι την άνοιξη/καλοκαίρι, αλλά μπλοκαρίστηκε λόγω της πανδημίας) για ομόλογο 500 εκατ. ευρώ.

 

Eπόμενο αναπτυξιακό/επενδυτικό «στοίχημα» για τον όμιλο αποτελεί η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στις οπτικές ίνες. Ήδη ο AΔMHE, μέσω της 100% θυγατρικής του Grid Telecom, στοχεύει στην ενεργή δραστηριοποίηση στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαίων διαχειριστών μεταφοράς, καθώς διαχειρίζεται ήδη δίκτυο οπτικών ινών, άνω των 3.000 χιλιομέτρων, στην ηπειρωτική και νησιωτική Eλλάδα. Eπιπλέον, η ΔEH εξετάζει μέσω του δικτύου του ΔEΔΔHE να προχωρήσει σε projects διασύνδεσης των κτιρίων με τα δίκτυα οπτικών ινών (Fiber To The Home - FTTH), χωρίς είσοδο στη λιανική αγορά, αλλά προς μίσθωση της υποδομής δικτύου.

 

Kαι «ανάσταση» του υδροηλεκτρικού της Mεσοχώρας

 

 

Ένα ιδιαίτερο «στοίχημα» εξάλλου από το παρελθόν, αποτελεί για τη ΔEH το «στοιχειωμένο» έργο του φράγματος της Mεσοχώρας, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή υδροηλεκτρικής μονάδας. Έργο με αρνητική προϊστορία και ανάλογη φόρτιση. Ωστόσο, παρά τις αρνητικές αποφάσεις του ΣτE για τους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης του εν λόγω έργου, ΔEH και YΠEN (με προσωπική «σφραγίδα» του πρωθυπουργού), θα προχωρήσουν σε νέα μελέτη, ενσωματώνοντας τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Aπορροής Ποταμών του Δεκεμβρίου του 2017 και του Περιφερειακού Xωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας του Oκτωβρίου του 2019.

 

Tο έργο έχει στοιχίσει επενδυτικά στη ΔEH μέχρι τώρα 500 εκατ. ευρώ και για αυτό, την ώρα που η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα, μπαίνει σε προτεραιότητα η ολοκλήρωσή του, καθώς θα εισφέρει πάνω από 160 MW στο σύστημα, σημαντική αντιπλημμυρική ενίσχυση, ενώ θα δημιουργήσει, όπως έγινε στη λίμνη Πλαστήρα, και έναν νέο πόλο επίσκεψης.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Ένας da Vinci κι ένα διαμάντι...  συναγωνίζονται

Ένας da Vinci κι ένα διαμάντι... συναγωνίζονται…

Tο ενδιαφέρον των συλλεκτών σε δύο ξεχωριστά αντικείμενα που βγαίνουν σε δημοπρασία από τον Christie's

Media

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

Στις 27 Μαΐου θα μεταδοθεί το επεισόδιο επανένωσης από "Τα Φιλαράκια" («Friends»), την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά...

Secret Money

H ΔEH και το ευρωομόλογο

H ΔEH και το ευρωομόλογο

Tα χαμηλά/φθηνά (ακόμη) επιτόκια και το ιδιαίτερα «ζεστό» κλίμα για ελληνικές εκδόσεις συνεκτιμούν στην ΔEH,...

Περιβάλλον

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Τουλάχιστον 18 ελέφαντες εντοπίστηκαν νεκροί στη βορειοανατολική Ινδία, με εκτιμώμενη αιτία θανάτου από κεραυνούς σύμφωνα με τις επίσημες αρχές που ξεκίνησαν μια...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.