Τουρισμός

Ευρωπαϊκή τουριστική συμμαχία για αποκατάσταση των ταξιδιών

Μια συμμαχία ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανισμών ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για την αποκατάσταση της ελευθερίας της κίνησης σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

Η συμμαχία "Ευρωπαϊκό Τουριστικό Μανιφέστο" (European Tourism Manifesto), μια ομάδα περισσότερων από 60 δημόσιων και ιδιωτικών ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανισμών, πραγματοποίησε το κάλεσμα σκιαγραφώντας τις κατευθύνσεις για την επανέναρξη των ταξιδιών εγκαίρως ενόψει της «κρίσιμης» θερινής περιόδου.

 

Η ειδική ομάδα θα πρέπει να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ταξιδιών και έναν χάρτη πορείας αποκατάστασης, αναφέρει το μανιφέστο της ένωσης. Η συμμαχία προσθέτει: «Ο εμβολιασμός ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά για να ταξιδέψουν (όταν ο εμβολιασμός είναι ευρύτερα διαθέσιμος), αλλά οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ή εκείνοι με αποδεδειγμένη ανοσία θαπρέπει να εξαιρούνται από απαγορεύσεις εισόδου, περιορισμούς σχετικούς με τεστ και καραντίνες, σύμφωνα και με τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τη μειωμένη ικανότητα των εμβολιασμένων να εξακολουθούν να διαδίδουν τον ιό".

 

Οι συστάσεις κοινοποιήθηκαν στις κυβερνήσεις της ΕΕ ενόψει δύο βασικών συζητήσεων - μια τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών στις 25-26 Φεβρουαρίου και μια συνάντηση των υπουργών τουρισμού την 1η Μαρτίου.

 

«Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού της ΕΕ προχωρούν και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πολίτες, πρέπει να προετοιμαστούμε από κοινού για την επανεκκίνηση των ταξιδιών. Απλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο - οι προετοιμασίες για μια κοινή προσέγγιση πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού μέχρι το καλοκαίρι», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

«Οι συστάσεις μας περιγράφουν μια κοινή πορεία για την αποκατάσταση των ταξιδιών και του τουρισμού και της ελεύθερης κυκλοφορίας εκ μέρους των ευρωπαίων πολιτών», επισημαίνεται.

 

Εκτός από την ειδική ομάδα, η συμμαχία θέλει «έναν βελτιωμένο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό συντονισμό ταξιδιωτικών περιορισμών και απαιτήσεων» για να καταπολεμηθεί η αβεβαιότητα στους ταξιδιώτες και τους εργαζόμενους στον τομέα.

 

Τέλος, η συμμαχία θέλει "εναρμονισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για σχετικά με ταξίδια τεστ" και συντονισμό στα ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή