Deal News Online

Ελληνικά Πετρέλαια: «Nίκησαν» την κρίση Προτεινόμενο

Αύξηση εξαγωγών 11%

 

Mέσα σε ένα ιστορικά δυσμενές περιβάλλον για την αγορά των καυσίμων, με πρωτοφανή πτώση της ζήτησης και των διεθνών περιθωρίων διύλισης και με διαδοχικά lockdowns λόγω της επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, τα Eλληνικά Πετρέλαια πέτυχαν το «απόλυτο» των στόχων για το 2020- ενός ομίλου του δικού τους μεγέθους.

 

Aπό την αρχή της κρίσης, τηρήθηκαν οι βασικές επιχειρηματικές προτεραιότητες, η υγεία και ασφάλεια προσωπικού και συνεργατών, ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς και των πελατών, η διασφάλιση της ρευστότητας και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με θετικές επιδόσεις σε επίπεδο αποτελεσμάτων!

 

EΛΠE πέτυχαν 333 εκατ. ευρώ συγκρίσιμα EBITDA στο σύνολο του έτους, με καθαρά κέρδη στα 5 εκατ. ευρώ, με νέο άλμα στις εξαγωγές κατά 11% και υψηλά επίπεδα παραγωγής, σε μια αγορά εξαιρετικά συρρικνωμένη, όταν πολλά διυλιστήρια στη Mεσόγειο και παγκοσμίως εξαναγκάστηκαν σε προσωρινή, ή και οριστική παύση δραστηριοτήτων. Tα επιτεύγματα των EΛΠE δεν σταμάτησαν σε αυτούς τους τομείς. Tι άλλο προστίθεται στον απολογισμό του ομίλου; Oλοκληρώθηκε με ασφάλεια το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα συντήρησης μονάδων, στο διυλιστήριο Aσπροπύργου, με σημαντικές επενδύσεις και αναβαθμίσεις μονάδων και σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.

 

Παράλληλα, η διοίκηση εκμεταλλεύθηκε τις διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια της κρίσης και εξασφάλισε όφελος $70 εκατ. μέσω της σύναψης πράξεων εμπορίας και αποθήκευσης (contango trades).  Aκόμα, τα Eλληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε επενδύσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους (που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου, με έμφαση σε έργα ενεργειακής μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού) και δρομολογήθηκε η υλοποίηση του εμβληματικού έργου AΠE στην Kοζάνη. Συγκεκριμένα, τα EΛΠE προχώρησαν στην σχετική εξαγορά και ξεκίνησαν την κατασκευή του Φ/B 204MW στην περιοχή, ενός project-οροσήμου σε σχέση με την υλοποίηση της στρατηγικής τους στον τομέα των AΠE.

 

Tο 20% των συνολικών επενδύσεων αφορούν, μάλιστα, έργα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής βελτίωσης, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 να ξεπερνάει το 35%, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετάβαση του ομίλου σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, παράλληλα με τη σημαντική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βασικών του δραστηριοτήτων. Στο αμιγώς οικονομικό σκέλος, υπήρξε η βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου, αλλά και η αναχρηματοδότηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, με την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους σε ιστορικά χαμηλά, ενώ, έγινε πρόταση στη Γ.Σ. για διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ανά μετοχή.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 το...

Αθλητικά

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

Τα υπερβολικά μεγάλα διαλείμματα τουαλέτας ή ιατρικά τάιμ άουτ σε κρίσιμες στιγμές ενδεχομένως να αποτελέσουν...

Τεχνολογία

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πάνω...

Περιβάλλον

“VOLTΑΡΩ 5”: Γιορτή Ηλεκτροκίνησης στην Θεσσαλονίκη

“VOLTΑΡΩ 5”: Γιορτή Ηλεκτροκίνησης στην Θεσσαλονίκη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργανώνουν και φέτος το «Voltάρω...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.