Περιβάλλον

Tα φυτά φέρνουν λιγότερη βία στις φυλακές

Είναι επιστημονικά γνωστό ότι τα φυτά προκαλούν διάφορα οφέλη, όπως την βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας στα σχολεία, την ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών στα νοσοκομεία, την καλύτερη ψυχική διάθεση και την μείωση των ψυχικών διαταραχών. Τώρα μια νέα έρευνα σε φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας καταδεικνύει ότι όσο αυξάνεται το πράσινο σε μία φυλακή τόσο πέφτουν τα επίπεδα βίας ενάντια σε τρίτους ή ενάντια στον ίδιο τον εαυτό των κρατουμένων.

 

Λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές όπως η ηλικία των φυλακών, το επίπεδο ασφαλείας τους, η πυκνότητα του πληθυσμού και το αν φιλοξενούσαν άνδρες, γυναίκες ή νέους παραβάτες, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης διαπίστωσαν ότι οι φυλακές με υψηλότερα επίπεδα παρουσίας πρασίνου εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά αυτοτραυματισμού και επιθέσεων, τόσο στο προσωπικό όσο και μεταξύ κρατουμένων.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», μία μέτρια αύξηση κατά 10% των χώρων πρασίνου μέσα στην περίμετρο μιας φυλακής (δέντρα, θάμνοι, γκαζόν κ.ά.) μπορεί να μειώσει τις επιθέσεις μεταξύ φυλακισμένων κατά 6,6%, τους αυτοτραυματισμούς και τις αυτοκτονίες φυλακισμένων κατά 3,5% και τις επιθέσεις κατά του προσωπικού των φυλακών κατά 3,2%.

 

«Τα ευρήματα μας δείχνουν σαφή και ορατά οφέλη από την παρουσία των χώρων πρασίνου για τους φυλακισμένους σε όλα τα είδη των φυλακών. Είναι ξεκάθαρο πως η ύπαρξη χώρων πρασίνου πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό νέων φυλακών, ενώ οι υφιστάμενες φυλακές θα πρέπει να μετατρέψουν τους υπάρχοντες εξωτερικούς χώρους τους, έτσι ώστε, όσο είναι δυνατό, να αυξήσουν το πράσινο», δήλωσε η καθηγήτρια Ντομινίκ Μοράν του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ακόμη και μεγάλες φωτογραφίες με εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίες καταλαμβάνουν ολόκληρους τοίχους, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχολογίας των φυλακισμένων και στη μείωση της βίας.

 

Η μελέτη παραδόθηκε στο βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση αύξησης της βίας στις φυλακές της χώρας, μετά και τις περικοπές που έχουν γίνει στα κονδύλια χρηματοδότησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες έρευνες είχαν αποκάλυψε τα οφέλη από την άσκηση της κηπουρικής και της καλλιέργειας λαχανικών στις φυλακές, αλλά ορισμένα από αυτά τα οφέλη είναι πιθανό να τα βιώσουν μόνο οι συμμετέχοντες που επωφελούνται λόγω ομαδικής εργασίας ή σωματικής άσκησης.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή