Ειδήσεις - Ελλάδα

Lockdown: Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι των Εμπειρογνωμόνων

Μάχη με το χρόνο

 

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για να καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

 

Το τρίτο lockdown δεν απέφερε τα απαιτούμενα αποτελέσματα και απαιτείται επαναπροσέγγιση των μέτρων, με το καθολικό lockdown να βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι με το σκεπτικό ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος διασποράς του φονικού ιού.

 

Κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων ήταν η εισήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στον πρωθυπουργό, καθώς του παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, εξηγώντας ότι απαιτείται άμεσα η λήψη πιο σκληρών μέτρων για να μπει φρένο στην καλπάζουσα πορεία του κορονοϊού και να ανασάνουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν… φρακάρει.

 

Πάντως, ήδη έχει αποτυπωθεί διαφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής, δεδομένου ότι άλλοι εισηγούνται τη λήψη σκληρότερων μέτρων και καθολικό πανελλαδικό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 και άλλοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται «έξυπνες» κινήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα μέτρα που δεν απέδωσαν τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα.

 

Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

 

Γενικευμένη απαγόρευση, δηλαδή μετακίνηση για επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ και άθληση μόνο εντός του δήμου, δηλαδή χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και  οι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Και αυτό γιατί οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και σε πάρκα της περιφέρειας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

 

Αλλαγή ωραρίου στην βραδινή απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι αντί για τις 18.00, θα ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, όπως τις καθημερινές.

 

Λειτουργία του Δημοσίου αυστηρά με το απαραίτητο προσωπικό και συναλλαγές μόνο με ραντεβού και ενίσχυση της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

 

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τα νέα μέτρα διαρκέσουν δύο ή τρεις εβδομάδες θα αποδώσουν, δηλαδή θα μειωθούν τα κρούσματα και θα αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή