Ειδήσεις - Ελλάδα

Κουφοντίνας: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό

Τι λένε οι συνήγοροί του

 

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο θέμα του βαρυποινίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας καθώς θα εξεταστεί το αίτημά του για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

 

Ο καταδικασμένος δολοφόνος της 17 Νοέμβρη συνεχίζει για 56 ημέρες την απεργία πείνας και χθες η πλευρά του είδε να απορρίπτεται το αίτημά του για αναβολή της έκτισης της ποινής του.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα αναβολής της έκτισης της ποινής του, καθώς σύμφωνα με την εισαγγελέα, η διάταξη που προβλέπει αναβολή εκτέλεσης ποινής αναφέρεται σε κρατούμενο που πάσχει από σοβαρή ασθένεια και όχι σε κρατούμενο που προκαλεί ο ίδιος βλάβη στον εαυτό του. Επίσης, όπως σημείωσε, και να αναβληθεί η ποινή του, θα μείνει στο νοσοκομείο, γιατί η αποκατάσταση θα πάρει πολύ χρόνο, ενώ είναι άγνωστο αν θα διακόψει την απεργία πείνας-δίψας, καθώς το αίτημά του είναι η μεταγωγή.

 

Ο διάλογος της εισαγγελέα με τον γιατρό στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας

 

Κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, εξετάσθηκε ως μάρτυρας γιατρός από την ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος ανέφερε πως η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σε οριακή κατάσταση.


Εισαγγελέας: Πάσχει από κάποια πάθηση;

 

Μάρτυρας: Δεν λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά.

 

Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;

 

Μάρτυρας: Καμία επισήμως.

 

Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;

 

Μάρτυρας: Υπογλυκαιμία, αναιμία, αλλά δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος, αλλά επιπλοκές της άρνησης του να φάει.

 

Μετά την εισαγγελική πρόταση, ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Θέμης Σοφός σχολίασε: «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική «ανακοπή καρδιάς» και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια».

 

Οσον αφορά την προσφυγή κατά της απόρριψης αιτήσεως επαναμεταγωγής Κουφοντίνα, ο κ. Σοφός, μιλώντας στον Real FM, τόνισε ότι είναι προπαγανδιστική η τοποθέτηση από διάφορες πλευρές ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τη χάρη στον κρατούμενο να πάει εκεί όπου εκείνος θέλει.

 

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση της συνηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ για το αίτημα μεταγωγής του στον Κορυδαλλό, καθώς επικαλέστηκε ως λόγο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

 

«Να διατάξει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό. Ο νόμος του δίνει αυτή τη στιγμή αυτό το δικαίωμα. Για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας και δημόσιας τάξης. Έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης που, νομίζω, δεν μετράει αυτή τη στιγμή η πολιτειακή εξουσία. Δεν μετράει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ThePressproject, σε μία δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις.

 

 

Γεωργιάδης: Ο Κουφοντίνας εκβιάζει, η Κούρτοβικ απειλεί, ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει;

 

Οι αντιδράσεις έφεραν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες από την Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε από την Βουλή:

 

«Εχουμε έναν βαρυποινίτη καταδικασθέντα, δολοφόνο τρομοκράτη, ο οποίος αποφασίζει να κάνει απεργία πείνας για ένα δικαίωμα το οποίο θεωρεί ότι έχει, όμως αντί να κάνει απεργία πείνας ο Κουφοντίνας, μπορούσε να στραφεί στην ελληνική δικαιοσύνη και να εξεταστεί το αίτημα του. Αυτός αποφάσισε, δια της συνηγόρου του, να μην πάει στο δικαστήριο, αλλά να ξεκινήσει αυτή την απεργία πείνας και να ξεκινήσει όλη η ομάδα των φίλων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα - αναφέρομαι σε αυτούς που σπάνε κάθε βράδυ μαγαζιά, καίνε αυτοκίνητα, πάνε στου Ζωγράφου, απειλούν τους αστυνομικούς, όλη αυτήν την ομάδα της άκρας Αριστεράς - εδώ και αρκετές μέρες να καταστρέφει δημόσια περιουσία και απειλεί ευθέως τη δημοκρατία με τα γνωστά πανό ‘Γεννηθήκαμε 17 Νοέμβρη'», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή