Υγεία & Διατροφή

Ιαπωνική έρευνα: Μειωμένης αποτελεσματικότητας οι διπλές μάσκες

Προσομοιώσεις από τον Ιαπωνικό υπερυπολογιστή Fugaku έδειξαν ότι η χρήση δύο μασκών προσώπου έχει λίγο πολύ τα ίδια αποτελέσματα με τη χρήση μίας καλά τοποθετημένης μη υφασμάτινης μάσκας ως προς μείωση της εξάπλωσης των σταγονιδίων, ανέφερε χθες μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του κυβερνητικού ινστιτούτου Riken.

 

"Είναι σημαντικό να φοράτε μια μάσκα από μη υφασμένο ύφασμα κατάλληλα", δήλωσε η ομάδα, με επικεφαλής τον Makoto Tsubokura, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Kobe. Η ομάδα προσομοίωσε τα αποτελέσματα περιορισμού της εξάπλωσης των σταγονιδίων όταν μια μη υφασμάτινη μάσκα φοριέται σφιχτά. Όταν λοιπόν μια μάσκα φοριέται καλά στο πρόσωπο, το 85% των σταγονιδίων εμποδίζεται, με τα ίδια ποσοστά να πέφτουν στο 69% για μια μη κατάλληλη μάσκα, είπε η ομάδα.

 

"Οι μάσκες έχουν όρια στα αποτελέσματά τους ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων'', δήλωσε ο Tsubokura." Είναι σημαντικό να ληφθούν συνολικά μέτρα κατά των μολυσματικών ασθενειών, όπως το πλύσιμο των χεριών, η εξασφάλιση αερισμού, η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και ο περιορισμός της διάρκειας των επαφών με άλλους", είπε.

 

Ο Tsubokura είπε επίσης ότι τα σταγονίδια εξαπλώνονται ευρέως πίσω από ένα άτομο όταν περπατά ή κάνει τζόκινγκ. Πρόσθεσε ότι εάν ένα μολυσμένο άτομο μιλάει ενώ βρίσκεται σε κυλιόμενη σκάλα, θα υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να μολυνθούν άτομα πίσω του.

 

Σημειώνεται ότι όπως υπογραμμίζει το Reuters, τα ευρήματα αυτά εν μέρει έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες συστάσεις από το αμερικανικό CDC, σύμφωνα με τις οποίες δύο μάσκες είναι καλύτερες από μία ως προς τη μείωση της έκθεσης κάποιου στον κορωνοϊό.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή