Deal News Online

Eurogroup: Στοχευμένα μέτρα και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης

Στήριξη της οικονομίας μέχρι να περάσει η υγειονομική κρίση και στη συνέχεια στοχευμένα μέτρα. Αυτή είναι η θέση του Eurogroup, όπως εκφράστηκε από το ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών.

 

Όπως σημειώνεται σε αυτό, το 2020 η ύφεση ήταν βαριά, αν και ελαφρά μικρότερη απ' όσο αναμενόταν. Σε αυτό συνέβαλαν τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης τα οποία υπολογίζονται σε 8% του ΑΕΠ τα οποία πλαισιώθηκαν από σχήματα τόνωσης της ρευστότητας τα οποία αντιστοιχούν σε 19% του ΑΕΠ.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών παραδέχονται ότι η πορεία των εμβολιασμών είναι κρίσιμη για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Όπως επισημαίνουν «αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα των οικονομιών και επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο το outlook παραμένει θολό από την αβεβαιότητα και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών, των περιοχών και των κλάδων.

 

Οι υπουργοί θεωρούν ότι η στενή συνεργασία στη δημοσιονομική στήριξη εντός του Eurogroup υπήρξε κλειδί για την έως τώρα οικονομική αντίδραση και υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστεί.

 

«Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι μέχρι να τελειώσει η υγειονομική κρίση και η ανάκαμψη να είναι σταθερά σε εξέλιξη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας μέσω της ανάπτυξης του απαραίτητου επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης. Η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και ο μετριασμός των πληγών μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι κλειδί για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αποφευχθεί. Το Eurogroup είναι δεσμευμένο σε μια υποστηρικτική στάση στην ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική τόνωση που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και παραγωγικές επενδύσεις που στηρίζονται από το RRF, είναι κλειδί για να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

 

Υπό αυτό το πρίσμα το Eurogroup «σημειώνει την προκαταρκτική ένδειξη ότι η ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να ισχύει και την επόμενη χρονιά».

 

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα επισημαίνεται: Προς το παρόν, και όσο η υγειονομική έκτακτη ανάγκη επικρατεί, τα ευρεία δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν απαραίτητα για να προστατευτούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά καθώς εξελίσσονται οι υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες.

 

Σε δεύτερο στάδιο, μόλις η υγειονομική κατάσταση βελτιωθεί, τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις που θα προωθούν μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάκαμψη.

 

Βιώσιμες αλλά ακόμα αδύναμες εταιρείες πρέπει να βοηθηθούν ώστε να αποφύγουν προβλήματα πτώχευσης, να επανεκκινήσουν και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Οι πολιτικές πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις σχέσεις εργαζομένων-επιχειρήσεων, ενώ αυξανόμενα διευκολύνουν την εργασιακή μετάβαση και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους άνεργους και ανενεργούς πολίτες. Τα μέτρα πρέπει να υιοθετούνται στο ρυθμό και την ισχύ της ανάκαμψης κάθε κράτους μέλους και να ενισχύονται από μια συνεχή δέσμευση στη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, όταν η ανάκαμψη σταθεροποιηθεί ξεκάθαρα, τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές, με έμφαση στην βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, αυξανόμενα επίπεδα επενδύσεων και στήριξη της πράσινης και τεχνολογικής μετάβασης. Τα κράτη μέλη πρέπει να εστιάσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα στην ευρωζώνη.

 

Σε ότι αφορά το ταμείο ανάκαμψης, οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι πρέπει να ενσωματωθεί στις στρατηγικές των κρατών-μελών σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς. Η επιπλέον δημοσιονομική τόνωση που προσφέρει είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά στα κράτη μέλη στα οποία αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους ή των συνολικών επενδύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, η έγκαιρη εφαρμογή του είναι πρώτη προτεραιότητα.


Media

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την 20η διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival και τη...

Αθλητικά

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Από αύριο Δευτέρα, 10 Μαΐου, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και σε...

Τεχνολογία

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο(ΕΑΠ)συνδιοργανώνει από σήμερα, μια μεγάλη επιστημονική συνάντηση με χιλιάδες συμμετοχές και επιστήμονες από διαφορετικά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.