Deal News Online

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

Έκπτωση για 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες

 

Κούρεμα 50% ή ακόμα και 100% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν για πρώτη φορά φέτος περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, λόγω του αρνητικού αποτυπώματος της πανδημίας στα εισοδήματά τους. Και τούτο διότι τα εισοδήματα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προσγειώθηκαν κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να κληθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο είτε να πληρώσουν τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους, είτε να απαλλαγούν πλήρως.

 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 50% όταν το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, και κατά 100% όταν το εισόδημα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ, με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις για όσους έχουν από τρία ανήλικα τέκνα και άνω

 

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2019 έδειξαν ότι απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, οι ωφελημένοι θα αυξηθούν κατακόρυφα και θα είναι κυρίως ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστησαν σημαντικές απώλειες εισοδημάτων εξαιτίας των μέτρων περιορισμού των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, όπως αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών, φέτος ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς:

 

- Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι τέθηκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και για τους μήνες αυτούς ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα. Τα εισοδήματα που απέκτησαν για όσους μήνες το 2020 ήταν σε καθεστώς αναστολής δεν φορολογούνται. Επομένως, τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν θα είναι χαμηλά και πολλοί θα βρεθούν κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για να εφαρμοστεί το «ψαλίδι» 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.

 

- Ταυτόχρονα, χιλιάδες επαγγελματίες που κατέβασαν για αρκετούς μήνες ρολά θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και θα κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

Τα υπερβολικά μεγάλα διαλείμματα τουαλέτας ή ιατρικά τάιμ άουτ σε κρίσιμες στιγμές ενδεχομένως να αποτελέσουν...

Τεχνολογία

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πάνω...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.