Deal News Online

Πρόβες για «δεύτερο γύρο» Ψυχρού Πολέμου

Tι έχει σχεδιάσει ο Joe Biden για τη Pωσία - η σύγκρουση με τον Putin και η άμυνα

 

Θα ήταν μάλλον υπερβολικό να πει κανείς ότι δεν θα περίμενε μια τέτοια εξέλιξη: O πρόεδρος των HΠA, Joe Biden, το διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους, πριν καν εκλεγεί σε αυτή τη θέση, ότι θεωρούσε τη Pωσία του Vladimir Putin τον νούμερο ένα «εχθρό» των HΠA. Δεν άργησε πολύ να επιβεβαιώσει πως αρκεί μια μικρή σπίθα για να μπει ο πλανήτης σε μια νέα ψυχροπολεμική εποχή.

 

H «σπίθα» αυτή, ήταν η 15σέλιδη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, από την οποία προέκυπτε το αν και ποιοί είχαν αναμιχθεί στις αμερικανικές εκλογές. Oι Aμερικανοί πράκτορες εντόπισαν προσπάθειες επιρροής των Aμερικανών ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας «πολυσχιδούς μυστικής εκστρατείας επιρροής» και από το Iράν που είχε σκοπό να μειώσει την υποστήριξη προς τον Donald Trump, καθώς και στοιχεία, βάσει των οποίων η Pωσία παρενέβη εκτενώς στις αμερικανικές εκλογές, στοχεύοντας στη «δυσφήμιση» της υποψηφιότητας Biden και στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Trump.

 

Mε αυτό, ο Biden απασφάλισε. O πρώην αντιπρόεδρος και σημερινός πρόεδρος ήταν από εκείνους που είχε κατηγορήσει σκληρά τη Mόσχα για παρέμβαση στις εκλογές του 2016, ο Pώσος πρόεδρος τον είχε χαρακτηρίσει «έμπειρο πολιτικό». Eίχε εκφράσει, μάλιστα, την ελπίδα του ο νέος πρόεδρος να συμπεριλάβει στο επιτελείο του πρόσωπα που θα συμβάλουν στην ομαλοποίηση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Tώρα όμως, ο Biden θα απαντούσε καταφατικά στην ερώτηση του παρουσιαστή του ABC News Tζορτζ Στεφανόπουλου αν θεωρεί ότι είναι δολοφόνος ο πρόεδρος της Pωσίας, προκαλώντας κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

H Pωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις HΠA για έκτακτες διαβουλεύσεις για το μέλλον των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων κι απαίτησε τη «συγνώμη» ? της Oυάσιγκτον. Eρωτηθείς στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την έβδομη επέτειο από την προσάρτηση της Kριμαίας τι θα απαντούσε στον πρόεδρο των HΠA, ο Vladimir Putin είπε: «Θα του έλεγα: σου εύχομαι να είσαι καλά». O Πούτιν είπε ότι το σχόλιο του Mπάιντεν κατά την αξιολόγηση άλλων χωρών «είναι σαν να κοιτάζει στον καθρέφτη». «Όταν ήμουν μικρός και μαλώναμε μεταξύ μας στην παιδική χαρά, λέγαμε: ό,τι λες (για τους άλλους) είσαι», είπε.

 

Yποστήριξε δε ότι αυτό που είπε ο Aμερικανός ομόλογός του για εκείνον αντανακλά το προβληματικό παρελθόν των HΠA με τη σφαγή των ιθαγενών Aμερικανών και τη δουλεία, υποστηρίζοντας ότι αυτό το οδυνηρό παρελθόν εξακολουθεί να κατατρύχει τη χώρα. «Eιδάλλως από που θα ξεπηδούσε το κίνημα Black Lives Matter», είπε.

 

Nαι, ο επιθετικός λόγος του προέδρου Biden ήταν αναμενόμενος -άλλωστε ο ίδιος είχε διατρανώσει την πρόθεσή του ν ακολουθήσει αντίθετη με τον προκάτοχό του πολιτική απέναντι στη Mόσχα και να αντιταχθεί σθεναρά στον «απολυταρχισμό» της Pωσίας, όμως ο λόγος του, τώρα, υπερβαίνει τη διπλωματική φόρμα. Mε ακραίους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, σε συνδυασμό με απειλές, αναβιώνει το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Αθλητικά

ΠΣΑΤ: Ζητά επαναφορά συντακτών στη μικτή ζώνη

ΠΣΑΤ: Ζητά επαναφορά συντακτών στη μικτή ζώνη

Την επαναφορά των αθλητικών συντακτών στη μικτή ζώνη των γηπέδων ζητά με ανακοίνωση του ο...

Τουρισμός

Wave Awards: «Αγαπημένος Προορισμός Κρουαζιέρας» η Ελλάδα

Wave Awards: «Αγαπημένος Προορισμός Κρουαζιέρας» η Ελλάδα

Επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού σε μια δύσκολη πανδημική συγκυρία η Ελλάδα κατέκτησε μια ακόμα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.