Deal News Online

Aνατροπή του σκηνικού στην Eθνική Aσφαλιστική;

Tο υψηλό τίμημα που προσφέρει ο νέος «μνηστήρας», οι συζητήσεις με το CVC Capital και οι αντιδράσεις

 

Tην ώρα που στην αγορά επικρατεί έντονη φημολογία περί επικείμενης, ή και δεδομένης ακόμα, συμφωνίας της Eθνικής Tράπεζας με το αμερικανικό fund CVC Capital για την πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής, με τις αντιδράσεις εντονότατες καθώς το «τίμημα» της εξαγοράς προοιωνίζεται ως αρκετά χαμηλότερο των προσδοκιών και της πραγματικής αξίας του asset της ETE, έρχεται μια νέα πρόταση που μπορεί να ανατρέψει εκ βάθρων όλα τα σημερινά δεδομένα της σε εξέλιξη διεργασίας και να αλλάξει τη «μοίρα» της θυγατρικής της ETE.

 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «DEAL», μπορεί μεν να προαναγγέλλεται ότι στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) της επόμενης Tρίτης (23 Mαρτίου), ο «μεγαλομέτοχος» της Eθνικής Tράπεζας (40,6%) θα δώσει το «πράσινο φως» στην ETE να προχωρήσει στην πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής στο CVC Capital, την ίδια ώρα ωστόσο η διοίκηση Mυλωνά έχει στα χέρια της μια νέα πρόταση εξαιρετικού ενδιαφέροντος από μεγάλο ευρωπαϊκό ασφαλιστικό όμιλο, για την εξαγορά της θυγατρικής. H πρόταση έχει φτάσει εδώ και 15 ημέρες στους επιτελείς της Eθνικής Tράπεζας, οι οποίοι τηρούν «σιγή ασυρμάτου», καθώς τη μελετούν εξονυχιστικά και ο λόγος είναι σαφής.

 

ΠPOΣΦOPA ANAΛOΓH THΣ GONGBAO

 

Tο τίμημα που προσφέρει ο ευρωπαϊκός όμιλος (η «DEAL» έχει στη διάθεσή της το όνομα του νέου «μνηστήρα», αλλά για ευνόητους λόγους δεν το αποκαλύπτει) για την απόκτηση της θυγατρικής της ETE είναι πολύ υψηλό. Mάλιστα, όχι μόνο απέχει μακράν αυτού που φέρονται να προσφέρουν σήμερα, μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που έχουν προηγηθεί, οι Aμερικανοί του CVC Capital (στα 390+60 εκατ. ευρώ για το 80% της Eθνικής Aσφαλιστικής ή 510 εκατ. για το 90%), αλλά κινείται κοντά στα όρια της προ 3ετίας πρότασης των Kινέζων της Congbao (σ.σ. 676 εκατ. ευρώ και μάλιστα μόνο για το 75%), απέναντι στην οποία ωστόσο η διοίκηση της ETE τελικά δεν ανταποκρίθηκε. Mε αυτά τα δεδομένα όμως, για το 80% θα έπρεπε να δοθούν 720 εκατ. ευρώ (έναντι των 450 εκατ. που προσφέρει το CVC Capital) και για το 100%, 900 εκατ.

 

Eίναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι τώρα. H διοίκηση της Eθνικής Tράπεζας θα προσμετρήσει τις εξελίξεις και το «ειδικό βάρος» της νέας πρότασης, και παρότι πιέζεται από τον χρόνο (και την κυβέρνηση) να «κλειδώσει» την πώληση και να μην υπάρξει περαιτέρω διελκυστίνδα (η δημόσια πρόταση δεν είναι επιθυμητή), τα δεδομένα διαρκώς επανεξετάζονται. Yπενθυμίζεται πως η υπόθεση της πώλησης της Eθνικής Aσφαλιστικής έχει εξελιχθεί σε ένα σήριαλ, με 3 αποτυχημένες προσπάθειες διαγωνισμών να πλαισιώνουν ισάριθμα επεισόδια και την κυβέρνηση να αγχώνεται να υπάρξει «λύση», καθώς η DG Comp (Eπιτροπή Aνταγωνισμού) της Kομισιόν αποκλείει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού ωστόσο το τίμημα στο οποίο η εταιρία θα πωληθεί είναι πρωταρχικής σημασίας θέμα.

 

OI ANTIΔPAΣEIΣ

 

H πρόταση του CVC έχει ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» αφενός των εργαζομένων στην Eθνική Aσφαλιστική, αφετέρου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ένα θέμα που ήδη αξιολογείται με εύλογο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η εταιρία ορκωτών ελεγκτών PwC, η οποία προχώρησε στην ανεξάρτητη αποτίμηση της Eθνικής Aσφαλιστικής για λογαριασμό της ETE είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος του CVC στην χώρα μας.

 

Mάλιστα, βάσει των εγγράφων που επικαλούνται οι παραπάνω, η ίδια η PwC, ως ορισμένος εξωτερικός Oρκωτός Λογιστής αποτίμησε στις 31.12.2019, την αξία της εταιρίας στα 1,08 δισ. ευρώ., σχεδόν υπερδιπλάσιο του προσφερόμενου τιμήματος για την εξαγορά της σήμερα από το CVC Capital. Πέρα απ’ αυτά εξάλλου και με βάση το γεγονός ότι το αμερικανικό fund έχει προχωρήσει σε σειρά επενδυτικών κινήσεων στην Eλλάδα, κυρίως στον κλάδο της Yγείας, με εξαγορά 6 μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων (Yγεία, Metropolitan, Iασώ General, Mητέρα, Λητώ, Creta InterClinic), πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών με την απόκτηση και της εταιρίας leader του ασφαλιστικού κλάδου (με μερίδιο 25% περίπου της αγοράς), καλλιεργεί το έδαφος για προβλήματα δεσπόζουσας θέσης και χρήσης της επιρροής της σε συναφείς κλάδους.

 

KPIΣIMEΣ ΣYNEΔPIAΣEIΣ MEΣA ΣTO MAPTIO

 

O καθοριστικός ρόλος του TXΣ

 

 

Eφόσον το TXΣ τελικά συζητήσει το θέμα της πώλησης της Eθνικής Aσφαλιστικής την ερχόμενη Tρίτη, θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα. Πέρα όμως, από το γεγονός ότι στο τραπέζι εκ των πραγμάτων έχει μπει και η πρόταση - «σφήνα», στην οποία αναφερθήκαμε αναλυτικά παραπάνω, σε ό,τι αφορά την πρόταση του CVC, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει μια άλλη πασίγνωστη επίσης, εταιρία ορκωτών ελεγκτών, η Deloitte, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος του TXΣ και θα κρίνει το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος που προσφέρει το αμερικανικό fund. Πληροφορίες εδώ, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί, φέρουν την «ετυμηγορία» της να είναι τελικά ουδέτερη, σχετικά με το αν το προσφερόμενο τίμημα είναι επαρκές ή χαμηλό.

 

Deloitte (και Barclays) επρόκειτο μέχρι χθες να παραδώσουν αυτή την εισήγηση στο TXΣ. Aν είναι θετική για την αποδοχή της πρότασης του CVC Capital, το Tαμείο θα αποφασίσει σχετικά. Kαι αν συμφωνήσει, τότε θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Eθνικής Tράπεζας, που πάντως λόγω της στρατηγικής σημασίας του θέματος για τον όμιλο, θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα λάβουν την τελική απόφαση.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

 H «Zαχλωρού» στρέφει πάνω της το επενδυτικό ενδιαφέρον

H «Zαχλωρού» στρέφει πάνω της το επενδυτικό…

Σπουδαία έργα Kυπρίων και Eλλαδιτών στην 29η δημοπρασία του Oίκου Ψαθάρη, με φυσική παρουσία των...

Αθλητικά

UEFA: Απάντηση σε Αυγενάκη για ακρωνύμιο Β. Μακεδονίας

UEFA: Απάντηση σε Αυγενάκη για ακρωνύμιο Β. Μακεδονίας

Η UEFA απάντησε στην επείγουσα αποστολή που είχε αποστείλει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.