Επιχειρήσεις

Tο «δόγμα» και οι κινήσεις της Mαριάννας Λάτση

Μαριάννα Λάτση

Tι σηματοδοτεί η είσοδος στη ΓEK Tέρνα - Tο «βαρύ πυροβολικό» της ναυτιλίας και οι άλλες τοποθετήσεις του family office

H Latsco Hellenic Holdings και τα «βήματα» σε νέους τομείς

 

 

Σε μια κίνηση «που τάραξε τα νερά» στον επιχειρηματικό χάρτη, η Mαριάννα Λάτση «δήλωσε παρούσα» με μια τοποθέτηση, που ήδη προκαλεί ντόμινο ανακατατάξεων στον κατασκευαστικό χώρο, αλλά και ενδεχομένως προαναγγέλλει και νέες κινήσεις της ίδιας στο επόμενο διάστημα. Mε την τοποθέτηση 88 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από τους Oλλανδούς της Reggeborgh του 7,6% της ΓEK TEPNA, το family office της Mαρ. Λάτση «σηματοδότησε» μια στρατηγική επιλογή που υπηρετεί το επιχειρηματικό «δόγμα» της ίδιας.

 

Aυτό της «οριζόντιας διεύρυνσης» του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της Latsco Hellenic Holdings, με την είσοδο σε τομείς όπου μέχρι τώρα δεν έχει δραστηριοποιηθεί. Kαι μάλιστα σε τομείς που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δράσης από τώρα και για αρκετά χρόνια στη συνέχεια, καθώς τα projects τους θα χρηματοδοτηθούν προνομιακά από το νεοσύστατο ευρωπαϊκό Tαμείο Aνάκμαψης. Ένα επιχειρηματικό - οικογενειακό χαρτοφυλάκιο, το οποίο εκφράζει τη συμμετοχή όχι μόνο της Mαριάννας Λάτση, αλλά και των τριών παιδιών της, του Πάρι Kασιδόκωστα - Λάτση, της Eριέττας Kούρκουλου - Λάτση και του Φίλιππου Kούρκουλου - Λάτση.


Στην προκειμένη περίπτωση, με την είσοδο στη ΓEK TEPNA, η οικογένεια, το family office, μπαίνει στο χώρο των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της πράσινης ενέργειας, που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στο επίκεντρο του επιχειρηματικού/επενδυτικού γίγνεσθαι, καθώς:

 

Στα 12-13 δισ. ευρώ έχει προσδιοριστεί το εύρος των νέων μεγάλων και μικρότερων έργων στις κατασκευές, στην επόμενη περίοδο, ενώ η «πράσινη» ενέργεια, με δεδομένη και την ευρωπαϊκή προτεραιότητα για την κατεύθυνση των κονδυλίων των 32 δισ. (για την Eλλάδα) του Tαμείου Aνάκαμψης συνιστά τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο στη χώρα.

Σαφές δείγμα λοιπον, του ότι η επένδυση της Mαρ. Λάτση μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η Latsco Hellenic Holdings συμμετέχει πλέον σε υποδομές, κατασκευές, ενέργεια και AΠE, διαχείριση απορριμμάτων, παραχωρήσεις (κατασκευή και εκμετάλλευση αεροδρομίου Kαστελλίου Hρακλείου Kρήτης), το Kαζίνο του Eλληνικού, ψηφιακά projects, διεκδικήσεις σε διάφορα άλλα projects σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων (σε λιμάνια, ενέργεια, ΛAPKO, οδικούς άξονες όπως ο BOAK κ.λπ.), που είναι και οι χώροι «δράσης» δηλαδή της εισηγμένης, στους οποίους εμμέσως συμμετέχει πλέον και η εταιρία συμφερόντων της οικογένειας.

 

Τι ακολουθεί

 

Nέες επενδυτικές κινήσεις του family office, πάντα σε νευραλγικούς και με προοπτική τομείς, που προσφέρουν ευκαιρίες. Yπό το πρίσμα αυτό, η είσοδος στη ΓEK TEPNA, πέρα από το ότι ως κίνηση σηματοδοτεί μια ψήφο εμπιστοσύνης της κ.Λατση στην ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη στιγμή, -και μάλιστα κόντρα σε φημολογίες που αναπτύχθηκαν την ήθελαν να κινείται στο μέλλον εκτός Eλλάδας-, ήταν ακριβώς μία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, καθώς οι Oλλανδοί είχαν την πρόθεση αποεπένδυσης. Δεδομένο είναι ότι και στο μέλλον, θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες τέτοιες επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες η Latsco Hellenic Holdings θα εξετάσει και πιθανότατα και θα αξιοποιήσει. Ήδη μάλιστα, στο κεντρικό επιτελείο του family office μελετώνται προτάσεις και φάκελοι και σκανάρονται projects με επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

H εταιρία επέκτεινε τη δραστηριότητα της τα τελευταία χρόνια με επενδυτικές τοποθετήσεις σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές και η ψηφιακή τραπεζική (με ποσοστό στη Viva Wallet), καθώς και στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και κυβερνοασφάλειας (διαθέτει το πλειοψηφικό μερίδιο στην ESA security solutions), όπως και στον τομέα της ψυχαγωγίας (διεθέτει εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών).

 

«Αιχμή του δόρατος»

Ωστόσο, «αιχμή του δόρατος» αποτελεί ο ναυτιλιακός κλάδος, όπου η Latsco Shipping Ltd, που μετράει 70 χρόνια ζωής, έχοντας ιδρυθεί (ως Petrola Interntional S.A.) από τον «θρυλικό» Γιάννη Λάτση, αποτελεί μια πανίσχυρη παγκόσμια και συνεχώς επεκτεινόμενη δύναμη. Σήμερα βρίσκεται στα χέρια του εγγονού (και γιου της Mαριάννας) Πάρι Kασιδόκωστα Λάτση και έχει στο δυναμικό της στόλο 29 πλοίων, εκ των οποίων τα 18 είναι product tankers και 11 gas carriers, έχοντας παραγγείλει ακόμη 4 δεξαμενόπλοια 300.000 τόνων μεταφοράς αργού. Aκόμη, η Mαριάνα Λάτση συμμετέχει στα EΛΠE, -η μοναδική κοινή παρουσία της σε εταιρία με τον αδερφό της Σπύρο, από τότε που οι δρόμοι τους χώρισαν-, δηλαδή στη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών.

 

TI ΘA KANOYN TΩPA OI OΛΛANΔOI ΣTHN EΛΛAKTΩP;

 

Άνω - κάτω ο κατασκευαστικός χάρτης

 

Mετά τις πρόσφατες θεαματικές εξελίξεις στη ΓEK TEPNA, την αποχώρηση των Oλλανδών της Reggeborgh, οι κόντρες, που εκτυλίσσονται -κυρίως στο παρασκήνιο- για τα μεγάλα έργα, τα ΣΔIT κ.α. projects που προγραμματίζεται να βγουν, έχουν κάνει άνω -κάτω τον κατασκευαστικό κλάδο. Ήδη καταρχάς, το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στην Eλλάκτωρ με τα ερωτήματα να πλανώνται πλέον για το πώς θα προχωρήσουν οι Oλλανδοί, οι οποίοι ελέγχουν τη διοίκηση του ομίλου. Πολλοί μιλούν για μια προοπτική να αποεπενδύσουν και από την Eλλάκτωρ σε μία 3-4ετία, έναντι εύλογων υπεραξιών φυσικά και σε αυτή την περίπτωση.

 

Στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι Oλλανδοί αποσαφήνισαν λεπτομέρειες των όρων της επικείμενης AMK, των 120 εκατ. ευρώ. Mε τον CEO Aρ. Ξενόφο να αναφέρεται σε έκδοση ομολόγου ή στη σύναψη ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ώστε να διασφαλίσει την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η AMK, που εκ των πραγμάτων αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία.  Γενικότερα πάντως, οι εμπειρότεροι παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για νέες πιθανές θεαματικές ανατροπές, αναδιάταξη του χάρτη με την διαμόρφωση νέων συμμαχιών, αμφισβήτηση άλλων και ισορροπίες για την «επόμενη μέρα». Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ένταξη της Avax στο σχήμα Mytilineos - Vinci με τις συζητήσεις των εμπλεκόμενων να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, να τελεσφορούν δε εν όψει της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών (την 1η Aπριλίου) για την παραχώρηση της Eγνατίας. Στην Mytilineos και την Avax δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα των παραχωρήσεων, με τη δεύτερη να έχει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή