Τουρισμός

Τήλος: Αύξηση προϋπολογισμού για Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε την αύξηση της χρηματοδότησης του υπό κατασκευή Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τήλου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

 

Συγκεκριμένα, η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου, από 2.187.508,83 ευρώ, αυξάνεται σε 2.426.425,85 ευρώ και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από 2.063.508,83, σε 2.302.425,85 ευρώ.Η αύξηση της χρηματοδότησης αφορά σε πρόσθετες εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου και σε πρόσθετες εργασίες που προέκυψαν από τη μουσειογραφική μελέτη.

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο πολιτισμού για το νησί της Τήλου και συνολικά για τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο. Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση του Διαχρονικού Μουσείου Τήλου, καθώς και την αποκατάσταση και συντήρηση του εσωτερικού γύψινου διάκοσμου και των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου.

 

Tο Μουσείο κατασκευάζεται με την βιοκλιματική τεχνολογία, με τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε έκταση 798 τ.μ. στις νότιες παρυφές του Μεγάλου Χωριού Τήλου, η οποία δόθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου. Το Μουσείο και η μόνιμη έκθεση της αρχαιολογίας και της ιστορίας του νησιού, προορίζεται να λειτουργήσει όχι μόνο ως χώρος παρουσίασης αξιόλογων αρχαιολογικών εκθεμάτων, αλλά και ως μια αφετηρία αρχαιολογικής και οικολογικής εξερεύνησης της Τήλου.

 

Το οικόπεδο του Μουσείου παραχωρείται από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου και ως αντάλλαγμα το έργο περιλαμβάνει και εργασίες συντήρησης του εσωτερικού γύψινου διακόσμου και των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου.

 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή