Deal News Online

Μητσοτάκης: Δε γίνεται να μας κατηγορείτε και όταν ανοίγουμε και όταν κλείνουμε

"Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

 

Ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι είναι ενθαρρυντική η σταδιακή επαναλειτουργία του εμπορίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι το επόμενο δίμηνο είναι το πιο κρίσιμο καθώς, όπως είπε, στη διάρκειά του θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

«Κάτι που σημαίνει ότι Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες καλούμαστε μαζί να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης: Όσο προφυλασσόμαστε τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει», υπογράμμισε.

 

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «ας μην ξεχνάμε ότι στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορωνο-πάρτι με ποτά έξω απ' τα μαγαζιά τους. Αλλά συνάδελφοί τους είναι κι όσοι αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους».

 

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

 

Με χαρά σάς συναντώ σήμερα, έστω και ψηφιακά, σε μία στιγμή διπλά σημαντική. Γιατί από τη μία πλευρά η Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας έρχεται να συμβάλει στη χάραξη της στρατηγικής μας για το εμπόριο, ανακεφαλαιώνοντας τις τάσεις της αγοράς, όπως το κάνει άλλωστε εδώ και 20 χρόνια. Ενώ από την άλλη, η οικονομία και η κοινωνία της χώρας εξακολουθούν να μάχονται με την πανδημία, και μάλιστα στην πιο αποφασιστική φάση του πολέμου εναντίον της.

 

Οι δυσκολίες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης σκιάζουν, ασφαλώς, τις σελίδες της Έκθεσης, όσο εξάλλου και την ίδια την καθημερινότητα. Αλλά, ταυτόχρονα, φωτίζονται και από την προοπτική του τέλους της δοκιμασίας πριν απ' το καλοκαίρι. Οι ρυθμοί εμβολιασμού επιταχύνονται σημαντικά. Στο οπλοστάσιό μας προστίθενται τώρα και τα οικιακά τεστ, που σύντομα θα προστατεύουν το προσωπικό και τους πελάτες σας. Και, ήδη, η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, από χθες, είναι ενθαρρυντική.

 

Θα ξαναπώ, ωστόσο, πως αυτό το δίμηνο είναι το πιο κρίσιμο, καθώς στη διάρκειά του θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει ότι Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες καλούμαστε μαζί να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης: Όσο προφυλασσόμαστε τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει.

 

Γνωρίζετε πως ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν τον Απρίλιο. Ανάμεσά τους και περίπου 11.000 καταστήματα των τριών πιο επιβαρυμένων Περιφερειών. Όπως έδωσε πρόσθετη στήριξη και στην εστίαση. Οι ευθύνες, όμως, δεν είναι μονοσήμαντες. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό, όταν τους πραγματοποιεί.

 

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορωνο-πάρτι με ποτά έξω απ' τα μαγαζιά τους. Αλλά συνάδελφοί τους είναι κι όσοι αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους. Όπως και πατέρας ή μητέρα, φίλος ή φίλη του κάθε ανεύθυνου, θα είναι η επόμενη διασωλήνωση σε κάποια Μονάδα Εντατικής.

 

Οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται, όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους.


Media

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

Στις 27 Μαΐου θα μεταδοθεί το επεισόδιο επανένωσης από "Τα Φιλαράκια" («Friends»), την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά...

Περιβάλλον

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Τουλάχιστον 18 ελέφαντες εντοπίστηκαν νεκροί στη βορειοανατολική Ινδία, με εκτιμώμενη αιτία θανάτου από κεραυνούς σύμφωνα με τις επίσημες αρχές που ξεκίνησαν μια...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.