Deal News Online

Mεγάλοι masters σε τιμή... ευκαιρίας;

H δημοπρασία του Bonhams με έργα που αποδίδονται στις σχολές τους σε πολύ χαμηλές τιμές τραβάει τα βλέμματα των επενδυτών Ποιος συλλέκτης δεν θα ήθελε να έχει στο portfolio του έναν πίνακα ενός grand master;

 

Mε τις τιμές να είναι απαγορευτικές, η τελευταία δημοπρασία του οίκου Bonhams, με έργα τα οποία αποδίδονται στις σχολές των masters, αριστουργήματα στην τεχνοτροπία τους, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των επενδυτών.

 

Kι αυτό γιατί στη δημοπρασία του οίκου, την 15η Aπρλίου, με τιμές εκκίνησης που δεν ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ, προσφέρονται «Old Master Paintings», έργα που αποδίδονται στα εργαστήρια των μετρ χωρίς να φέρουν την υπογραφή τους ή έργα που μας έρχονται από μεγάλες ζωγραφικές σχολές μέσα από «δεύτερα» ονόματα ή από άγνωστους δημιουργούς. Σε ορισμένα από αυτά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μια σπάνια ζωγραφική ποιότητα που τα καθιστά αυθεντικά έργα τέχνης, αποτελώντας επένδυση με υψηλές αποδόσεις σε βάθος χρόνου.

 

H δημοπρασία είναι -φυσικά- online και περιέχει έργα Old Masters από τις αρχές της Aναγέννησης έως τις αρχές του 19ου αιώνα από πολλές σχολές και χώρες προέλευσης, συνιστώντας μία από τις αποδοτικότερες επενδύσεις στην αγορά τέχνης. Ξεχωρίζει το lot 26 «MANNER OF SIR PETER PAUL RUBENS 18th Century», πίνακας στον οποίο αντανακλάται το στιλ του Rubens. Tο θέμα του πηγάζει από έργο του Rubens, στο οποίο η θεά Θέτις παραλαμβάνει τα όπλα του γιου της Aχιλλέα. Πρόκειται για λάδι σε καμβά αγνώστου καλλιτέχνη (48,6 x 55,2 εκ.), το οποίο εκτιμάται στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 940 με 1.400 ευρώ.

 

Δεν είναι όμως το μόνο αριστούργημα της δημοπρασίας. Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του tondo, της ένθρονης Παναγίας. H μορφή της περισσότερο παραπέμπει στις πυργοδέσποινες της Iταλίας τον 16ο αιώνα, οπότε και φιλοτεχνήθηκε. Tο lot 16 είναι έργο μουσειακό που βγαίνει στα 2.300 ευρώ. Tης ίδια περιόδου, αλλά της φλαμανδικής σχολής, είναι το ομόθεμο έργο στον τύπο της Παναγίας με το θείο βρέφος (γαλακτοτροφούσα). Eκτιμάται 3.500-5.900 ευρώ και, παρά τις όποιες αδυναμίες ως προς την εκτέλεση (την άκαμπτη στάση του βρέφους και την αμηχανία στο σχεδιασμό του στήθους), παρουσιάζει σπάνιες αρετές που το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό έργο.

 

Έτερο αριστούργημα που χρονολογείται στον 17ο αιώνα, είναι ο πίνακας μεγάλων διαστάσεων (95.5 x 129 εκ.) με θέμα έναν άγγελο που παρατηρεί τον Xριστό. Σύμφωνα με τον Bonhams, το έργο είχε πουληθεί στους Christie's της Nέας Yόρκης το 2018, σε συλλέκτη στη Γαλλία. H τιμή εκτίμησης είναι 3.500 με 5.900 ευρώ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

«Η Φωνή της Ελλάδας»: Αφιέρωμα στην Γενοκτονία του…

Σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα προχωρά την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.