Deal News Online

WWF: Μελέτη για βιώσιμη τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία

Μία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση για το σύστημα τηλεθέρμανσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε στάδιο απολιγνιτοποίησης έρχεται να προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF μέσα από μια νέα μελέτη της που παρουσίασε σήμερα.

 

Η μελέτη «Εναλλακτικές λύσεις τηλεθέρμανσης για τη Δ. Μακεδονία», αξιολογεί μια αξιόπιστη τεχνολογικά, αποδοτική, προσιτού κόστους, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη πρόταση για το σύστημα τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει το WWF. Πρόκειται για εναλλακτική στην πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), στην οποία το ορυκτό αέριο έχει κεντρική θέση.

 

Στόχος, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, είναι να υποστηριχθεί η ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω και της ανάπτυξης τοπικών συνεργειών. Η μελέτη, αξιολογεί την υφιστάμενη και μελλοντική αποτύπωση στα ζητήματα της τηλεθέρμανσης, ενώ παράλληλα αναλύει τις διαθέσιμες εναλλακτικές βιώσιμες επιλογές στην περιοχή. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι τεχνολογικές επιλογές και τα όριά τους και πραγματοποιήθηκε πολύ-κριτηριακή ανάλυση τεχνικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων και σεναρίων.

 

Ειδικότερα, η νέα έρευνα επικεντρώνεται στην παροχή εναλλακτικών λύσεων για τις περιοχές της Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, καθώς η περιοχή του Αμυνταίου προβλέπεται να καλυφθεί από τη νέα μονάδα βιομάζας, ενώ της Φλώρινας δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεθέρμανσης. Μέσω της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, αναγνωρίστηκαν τα βασικά σενάρια, εκτιμήθηκε η ιδανική ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών τεχνολογικών επιλογών, ενώ παρουσιάζεται το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και πιθανές λύσεις για τη χρηματοδότηση αυτών των λύσεων.

 

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της μελέτης είναι η λογική της ενεργειακής εξοικονόμησης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Για τη συγγραφή της μελετήθηκαν καλά παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία), καθώς και πάνω από 50 διαφορετικά σενάρια με διαφορετικό ενεργειακό μείγμα, όπως βιομάζα (υπό πολύ αυστηρούς όρους και σε συνδυασμό με τοπικές συνέργειες), γεωθερμία, βιοαέριο και ηλιακή θέρμανση με αποθήκευση. Στη συνέχεια, καθορίστηκαν δύο βασικά σενάρια, ενώ η επιλογή τους έγινε με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και λειτουργίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης, η οποία δύναται να ομαλοποιήσει την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης στους εργαζόμενους , ειδικά μάλιστα στο πλαίσιο των πολύμηνων περιορισμών λόγω και της υγειονομικής κρίσης, που δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση.

 

Πέραν των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, τα δύο σενάρια αντιμετωπίζουν το κόστος και το ζήτημα της ενεργειακής ζήτησης σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με την πρόταση του ΣΔΑΜ, αλλά και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προωθώντας την πλέον βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική λύση. Η επιλογή που λαμβάνει υπόψη όλους τους ανωτέρω περιορισμούς στηρίζεται σε τρεις τεχνολογίες με διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής και συγκεκριμένα βιομάζα (κατά 60%), ηλιακή θέρμανση με εποχική αποθήκευση (κατά 30%), γεωθερμία (κατά 10%). Η μελέτη αξιολογήθηκε επίσης με βάση και τα τεχνικά κριτήρια της ταξινόμησης βιώσιμων επενδύσεων της ΕΕ, ως η προτεινόμενη εναλλακτική λύση έναντι του σεναρίου του ΣΔΑΜ. Παράλληλα με το κεντρικό σενάριο, αναγράφονται επιπλέον συστάσεις για συγκεκριμένες δράσεις πολιτικής, προκειμένου η διαδικασία υλοποίησης της βιώσιμης τηλεθέρμανσης να συγκεντρώσει υποστήριξη, να είναι εφικτή και να μεγιστοποιεί το όφελος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

Τέλος, σταθμίζοντας τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, η συγκεκριμένη μελέτη «συμβάλει στη διαδικασία για την τηλεθέρμανση της Δ. Μακεδονίας πέραν του ορυκτού αερίου και του λιγνίτη, ειδικά στο πλαίσιο και της συζήτησης των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, απεμπλέκοντας τη συζήτηση της τηλεθέρμανσης σχετικά με το μέλλον λιγνιτικών μονάδων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

«Η μελέτη για τις εναλλακτικές επιλογές για την τηλεθέρμανση έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης μελέτης που εκπονήσαμε σχετικά με τις θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Η συζήτηση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων συχνά εμπλέκει το ζήτημα της τηλεθέρμανσης και της αδιάλειπτης παροχής θέρμανσης στα νοικοκυριά. Ισορροπώντας ανάμεσα στη βέλτιστη τεχνολογική επιλογή, τη διατήρηση του κόστους σε λογικά και συγκρίσιμα επίπεδα προκειμένου να μην ενισχυθεί η ενεργειακή φτώχεια, και της πρόσβασης στην ενέργεια των νοικοκυριών εν μέσω διογκούμενης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις αλλά και δυναμική δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας που δύναται να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και συμμετοχή, καταθέτουμε την πρότασή μας. Σκοπός είναι η ενίσχυση της συζήτησης για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας», τονίζει ο Υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Τσέκερης.


Media

«Η Φωνή της Ελλάδας»: Αφιέρωμα στην Γενοκτονία του…

Σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα προχωρά την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.