Deal News Online

Ιαπωνία: Απόφαση απόρριψης νερού από Φουκουσίμα στη θάλασσα

Η Ιαπωνία αποκάλυψε χθες τα σχέδια της για την απόρριψη περισσότερων από 1 εκατομμυρίου τόνων μολυσμένου νερού από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα το 2011 στη θάλασσα,αφού προηγηθούν περίπου δύο χρόνια ενεργειών φιλτραρίσματος για την απομάκρυνση επιβλαβών ισοτόπων.

 

Συγκεκριμένα, το νερό θα υποβληθεί σε επεξεργασία και αραίωση, ώστε τα επίπεδα ακτινοβολίας να είναι χαμηλότερα από αυτά που έχουν καθοριστεί για το πόσιμο νερό. Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνησηπου διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα.

 

Η εν λόγω απόφαση αψηφά τις αντιδράσεις στο εξωτερικό από πλευράς Κίνας και Νότιας Κορέας, αλλά και στο εσωτερικό, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα. Οι Ιάπωνες αλιείς εναντιώνεται στην ιδέα εξαρχής, καθώς ηαπόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Σούγκα βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε με εξαιρετικά έντονο τρόπο την απόφαση της κυβέρνηση της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς τη «εξαιρετικά ανεύθυνη».Το μέτρο αυτό «είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών», τόνισε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ.

 

Πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο να πετάξει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα, τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

 

Αλλά και η η Νότια Κορέα διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση. Ο πρόεδρος της χώρας Moon Jae,ανέφερε την πρόθεση τουνα παραπέμψει την κίνηση της Ιαπωνίας στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας. "Δεν μπορώ παρά να πω ότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την απόφαση ως μια χώρα που είναι γεωλογικά πιο κοντά και μοιράζεται τη θάλασσα με την Ιαπωνία", δήλωσε ο Moon, ζητώντας από τον Ιάπωνα πρέσβη στην Σεούλ να μεταφέρει αυτές τις ανησυχίες στο Τόκιο.

 

Σημειώνεται ότι η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).


Media

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

Στις 27 Μαΐου θα μεταδοθεί το επεισόδιο επανένωσης από "Τα Φιλαράκια" («Friends»), την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά...

Περιβάλλον

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Τουλάχιστον 18 ελέφαντες εντοπίστηκαν νεκροί στη βορειοανατολική Ινδία, με εκτιμώμενη αιτία θανάτου από κεραυνούς σύμφωνα με τις επίσημες αρχές που ξεκίνησαν μια...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.