Deal News Online

Σκληρή αντιπαράθεση Δένδια -Τσαβούσογλου

Αρχικά εγκάρδιο κλίμα, το οποίο όμως αντεστράφη σχεδόν πλήρως στις δευτερολογίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, επεκράτησε κατά τις δηλώσεις των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, η οποία ακολούθησε τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι επικεφαλής των διπλωματιών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν βολές για ζητήματα από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έως το μεταναστευτικό και τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, μολονότι νωρίτερα είχαν κάνει και οι δύο αναφορά στη μακρά φιλία που τους συνδέει από το 2003, όταν και είχαν γνωριστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, λαμβάνοντας τον λόγο για να απαντήσει στη δεύτερη τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, που είχε ασκήσει κριτική στην αρχική τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού, «η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις μάλιστα πάνω από ελληνικό έδαφος, ούτε καν μόνο πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα».

 

Για δε το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα».

 

Για το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, που έθεσε ο κ. Τσαβούσογλου ως ζήτημα «παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης», ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «στρατός στα νησιά υπάρχει επειδή απειλούνται από κάπου, καθώς απέναντί τους υπάρχει ολόκληρη αποβατική δύναμη. Εάν δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος, κάποιοι οφείλουν να μας το πουν».

 

Για τα 10 μίλια εναερίου χώρου έναντι των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι υφίστανται ως καθεστώς από το 1931, ενώ η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά γι' αυτό το 1975.

 

Για δε την αποστροφή του λόγου του Τούρκου υπ. Εξωτερικών περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη λόγω της μη αναγνώρισης από την Ελλάδα "τουρκικής εθνικής ταυτότητας" σε αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε, όπως είχε αναφέρει και στην αρχική τοποθέτησή του, ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία "αν θυμάμαι καλά", όπως είπε, "έχει υπογράψει και η Τουρκία".

 

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας  είχε κάνει λόγο για τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στη θρησκευτική ελευθερία, με χαρακτηριστική τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που θα εγκαινιαστεί και επίσημα μετά την πανδημία.

 

Μίλησε για ανοικτές και ειλικρινείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, ακόμη και για τα θέματα στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούν.

 

«Άξονας μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη, στη βάση των αρχών που διέπουν τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην οποία η Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεση να ενταχθεί», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

 

Απηύθυνα πρόσκληση ο Μ. Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα, ώστε να προετοιμάσουμε μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

 

Τσαβούσογλου: Παραβιάζετε δικαιώματα της "τουρκικής μειονότητας", κάνετε pushback σε μετανάστες

 

Στην απάντηση του στον Νίκο Δένδια, ο Μ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για "παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνιστά η μη αποδοχή της τουρκικής ταυτότητας μελών της μειονότητας της Θράκης", κατηγόρησε την Ελλάδα για πρακτικές pushback κατά πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες από τις τουρκικές ακτές προς ελληνικά νησιά, ενώ, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε ότι "αν μιλήσουμε για τη Λωζάνη, τότε πρέπει να δούμε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το ζήτημα του εναερίου χώρου της Ελλάδας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκίνησε την αρχική τοποθέτησή του σε ήπιους τόνους, σημειώνοντας ότι "μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Τετελεσμένα και προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα απευκταία. Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, καθώς και ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Όλες οι συμμετέχουσες στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο".

 

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεεων των δύο χωρών, καθώς "είμαστε γειτονικές χώρες και πρέπει να τις διευρύνουμε. Εργαζόμαστε σε έναν οδικό χάρτη για αυτό".


Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Περιβάλλον

Αύξηση κινδύνων για τα δελφίνια μετά το lockdown

Αύξηση κινδύνων για τα δελφίνια μετά το lockdown

Τα δελφίνια κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από την αυξανόμενη δημοτικότητα των σκαφών και των θαλάσσιων σπορ μετά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.