Deal News Online

Το μέλλον των ελληνικών τραπεζών στην ατζέντα της συνάντησης θεσμών - τραπεζιτών Προτεινόμενο

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με βασικό αντικείμενο συζήτησης το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Στο τραπέζι θα τεθεί επίσης η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και ειδικότερα το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ». Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Ηρακλής Ι» τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4649/2019 και από τον Νοέμβριο του 2019 που ξεκίνησε η εφαρμογή του, τα NPLs έχουν μειωθεί κατά 31 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ. Με το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ» επιχειρείται η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30 δισεκατομμλυρια ευρώ με κρατικές εγγυήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ.

 

Σ' αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες ζητούν, μεταξύ άλλων, να επιμηκυνθεί η περίοδος χάριτος για την επίτευξη στόχων των servicers από 24 σε 36 μήνες, εξαιτίας των μορατορίων και του νέου πτωχευτικού κώδικα. Επιπλέον, οι αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να μπορούν μέσω της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων και να αποκτούν και την κυριότητα ακινήτων και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά τη μη επίτευξη των στόχων και την ευθύνη των servicers θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημική κρίση. Ακόμη, στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και η δυνατότητα οι εταιρείες διαχείρισης να χρησιμοποιούν τα buffer τους και οι τράπεζες να παρουσιάζουν τις σχετικές εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση και όχι σε μηνιαία όπως ισχύει τώρα.

 

Οι τράπεζες προτείνουν πέντε κατηγορίες για τα μορατόρια: Οι δυο πρώτες κατηγορίες αφορούν δάνεια που θα επανέλθουν σε καθεστώς εξυπηρέτησης ή με ίδια μέσα ή μέσω των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ Ι και ΙΙ. Η τρίτη κατηγορία αγορά πελάτες που χρειάζονται στήριξη. Η τέταρτη κατηγορία είναι ειδική κατηγορία πελατών που παραμένουν σε μορατόρια όλο το 2021. Η τελευταία κατηγορία αφορά τα δάνεια που θα γίνουν «κόκκινα».

 

Σύμφωνα με τις τράπεζες, ανάμεσα στα θέματα που παρουσιάζουν καθυστέρηση είναι και η αποπληρωμή των παλιών εγγυήσεων του Δημοσίου. Οι τράπεζες εστιάζουν κυρίως στο κομμάτι του νόμου περί ειδικής διαχείρισης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

 

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου περιλαμβάνει μία διάταξη σύμφωνα με την οποία τα έξοδα που αναλαμβάνει η εταιρεία διαχείρισης περιλαμβάνουν όλες τις αμοιβές, αποζημιώσεις κλπ. όλων των υπαλλήλων της επιχείρησης, ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν ή όχι κατά την περίοδο της ειδικής διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι η νέα νομοθετική διάταξη επεκτείνει την προνομιακή ικανοποίηση όλων των εργαζομένων.

 

Μα βάση τα παραπάνω δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων δανείων», αναμένεται να αναφέρουν οι τράπεζες στους θεσμούς, τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους διαχειριστές.

 

Επιπλέον, οι τράπεζες που εμπλέκονται στις εκκρεμείς υποθέσεις θα πρέπει είτε να επιστρέψουν χρήματα που τους έχουν καταβληθεί κατά τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης όπως εφαρμόστηκε μέχρι πρόσφατα, είτε να διαγράψουν από τα πιθανά αναμενόμενα έσοδα τους σημαντικά ποσά. Για ορισμένες μάλιστα, περιπτώσεις οι τράπεζες εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία


Media

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την 20η διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival και τη...

Αθλητικά

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Από αύριο Δευτέρα, 10 Μαΐου, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και σε...

Τεχνολογία

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο(ΕΑΠ)συνδιοργανώνει από σήμερα, μια μεγάλη επιστημονική συνάντηση με χιλιάδες συμμετοχές και επιστήμονες από διαφορετικά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.