Deal News Online

ΤΕΕ: Λύνει προβλήματα δεκαετιών η ΚΥΑ για την πρόσβαση στο Κτηματολόγιο

Η δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ 11206/2021 για τα δικαιώματα πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά δεδομένα και η καθιέρωση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που οι Έλληνες Μηχανικοί ήδη χρησιμοποιούν μέσα από το ΤΕΕ, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τα θέματα ακινήτων και για την εργασία των Μηχανικών της χώρας.

 

Η δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ

 

Με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ, την πιλοτική λειτουργία των νέων υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου και την υιοθέτηση των νέων σχετικών διαδικασιών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

 

«Το θέμα των δικαιωμάτων πρόσβασης στα κτηματολογικά δεδομένα, χθες στα υποθηκοφυλακεία, σήμερα όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο και αύριο σε όλη τη χώρα, που επιτέλους επιλύεται, είναι μια υπόθεση που δημιούργησε επί δεκαετίες αχρείαστα προβλήματα και ταλαιπωρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλους. Είναι ένα ζήτημα που δημιούργησε διαμάχες και αντεγκλήσεις επί σειρά ετών μεταξύ επαγγελματιών, επιστημόνων και φορέων. Με τη νέα ΚΥΑ, τα ορισμένα δικαιώματα πρόσβασης και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου, πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω το παρελθόν της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων.

 

Οι μηχανικοί αποκτούν ρητά και συγκεκριμένα πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου που χρειάζονται για να ασκήσουν το επάγγελμά τους και να επιτελέσουν σωστά τον επιστημονικό τους ρόλο. Η θεσμοθέτηση των διαδικασιών και η συγκεκριμένη περιγραφή των δικαιωμάτων πρόσβασης αποτελεί μια αυτονόητη παρέμβαση της Πολιτεία που άργησε πολύ. Το ΤΕΕ συνέβαλε με κάθε τρόπο στη θετική ολοκλήρωση αυτής της αυτονόητης μεταρρύθμισης.

 

Παράλληλα, με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, κάνουμε όλοι πιο εύκολα τη δουλειά μας, ιδίως οι μηχανικοί για τα αναγκαία τοπογραφικά διαγράμματα και την έκδοση οικοδομικών αδειών, οι συναλλαγές ακινήτων θα ολοκληρώνονται πιο εύκολα, και οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον έμπρακτα γιατί και πώς βοηθά το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας (η κτηματογράφηση) την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

 

Οι αλλαγές που έρχονται θα ολοκληρωθούν σύντομα με νέες υπηρεσίες και ιδίως με την έναρξη του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, την ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των πολεοδομιών αλλά και των υποθηκοφυλακείων της χώρας. Πιστεύω ειλικρινά ότι σε λίγα χρόνια θα έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιοποίηση διαδικασιών και εγγράφων που αφορούν το δομημένο περιβάλλον στη χώρα, σχεδόν 2 αιώνες μετά τους πρώτους νόμους περί γαιών και ακινήτων του Ελληνικού Κράτους.

 

Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία, αλλά και την έμφαση στην επίλυση ζητημάτων που απασχολούν χιλιάδες μηχανικούς, τους συναρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον αρμόδιο για το Κτηματολόγιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Στύλιο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτρη Σταθάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά ιδίως τον Γενικό Διευθυντή του Στέφανο Κοτσώλη. Και μαζί θέλω να τονίσω τη συμβολή που έχουν  τα στελέχη και οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ που καλούνται να υλοποιήσουν τις διαδικασίες στην πράξη. Στο χέρι όλων μας είναι να βγούμε από αυτήν την κρίση πιο δυνατοί και να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας με πραγματική ανάπτυξη χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια».

 

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ

 

Η ΚΥΑ υπ' αριθμόν 11206 ΕΞ 2021 δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ Β1539/15-10-2021 με θέμα: «Καθορισμός του τρόπου πιλοτικής λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, των όρων και των δικαιούμενων προσώπων για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία κατά την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2664/1998» και μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου και στις ιστοσελίδες των συναρμόδιων φορέων.

 

Η ΚΥΑ ρυθμίζει ειδικά το ζήτημα του δικαιώματος πρόσβασης, της επιτόπιας και διαδικτυακής έρευνας στα κτηματολογικά δεδομένα και ειδικά για τους μηχανικούς ορίζεται η ίδια διαδικασία που ακολουθείται και σήμερα, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών χρήστη MyTEE και ψηφιακής υπογραφής.


Media

Η «Συριανή γάτα» στο Netflix τον Ιούλη

Η «Συριανή γάτα» στο Netflix τον Ιούλη

Το ντοκιμαντέρ «Συριανή γάτα» που γυρίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Σύρο θα προβληθεί στις 7 Ιουλίου, διαφημίζοντας...

Αθλητικά

Χειρονομία του Cristiano Ronaldo καταβαράθρωσε την Coca-Cola

Χειρονομία του Cristiano Ronaldo καταβαράθρωσε την Coca-Cola

Η απομάκρυνση από τον Cristiano Ronaldo δύο μπουκαλιών Coca-Cola κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Euro επέφερε μια πτώση 4 δισ. δολαρίων στην...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.