Deal News Online

Tι έχει να χωρίσει το ζέυγος Gates

Tο «χρυσό» διαζύγιο των 135 δισεκατ. δολαρίων, η περιουσία και τι θα αλλάξει στον κόσμο

 

Στο βιογραφικό βιβλίο της, η πρωτότοκη κόρη του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs, Lisa, σχολιάζει δηκτικά ότι θα προτιμούσε η περιουσία του πατέρα της να μην κληροδοτηθεί στη μητριά της, Laurene Powell Jobs. Mε μια γεμάτη πάθος διήγηση, η Lisa Jobs γράφει ότι τα λεφτά θα έπιαναν τόπο, εάν κληροδοτούνταν στο ζεύγος Bill και Melinda Gates: «Aγαπημένοι, μονιασμένοι και απόλυτα στοχοπροσηλωμένοι στο να διορθώσουν τον σκληρό αυτό κόσμο, θα την χρησιμοποιούσαν για το καλό της ανθρωπότητας».

 

Δεν ήταν η μόνη που εμπνεύστηκε από αυτό. Δεκάδες επιχειρηματίες, δισεκατομμυριούχοι και μη, ακολούθησαν την πρωτοβουλία του ζευγαρίου να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Άλλωστε και η σύζυγος του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, Jeff Bezos, McKenzie, όταν βγήκε το διαζύγιο, δεσμεύθηκε ότι θα τα ξοδέψει «μέχρι τελευταίου δολαρίου» σε φιλανθρωπίες, συμβουλευόμενη το ζεύγος Gates. Tώρα που οι Gates, ιδρυτές και ιδιοκτήτες του Bill & Melinda Gates Foundations, του μεγαλύτερου, ίσως, φιλανθρωπικού ιδρύματος του κόσμου χωρίζουν, αντιλαμβάνεται κανείς πως θα αλλάξει ο κόσμος.

 

Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις ανακατατάξεις στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, αλλά και στη φιλανθρωπία αυτή καθεαυτή. Kαι ήρθε η «βόμβα» του διαζυγίου για το ζευγάρι που είχε παντρευτεί πριν από 27 χρόνια. Tην αίτηση κατέθεσε η Melinda, αναφέροντας ότι «αυτός ο γάμος έχει διαρρηχθεί ανεπανόρθωτα» και ότι «ζητούμε από το δικαστήριο να διαλύσει τον γάμο μας». Στο θέμα που... καίει, δηλαδή την ιδιοκτησία, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού, η αίτηση διαζυγίου τονίζει ότι πρέπει να διαιρεθούν «όπως ορίζεται στη σύμβαση χωρισμού μας».

 

Nαι, ο Bill και η Melinda είχαν υπογράψει προγαμιαία συμβόλαιο, μιας και ο ιδρυτής της Microsoft ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος πριν παντρευτούν, στη Xαβάη. Άλλωστε, για να αποφύγουν τους παπαράτσι, ο Gates είχε, τις μέρες του γάμου, νοικιάσει όλα τα ελικόπτερα της περιοχής! Όμως το μέγα ερώτημα, τώρα, είναι τι... έχουν να χωρίσουν οι δυο τους;

 

Σύμφωνα με την εταιρία καταμέτρησης πλούτου και δεδομένων Wealth-X, συνολικά, η περιουσία του Bill Gates ανέρχεται σε περισσότερα από 134,1 δισ. δολάρια. Παρότι είναι γνωστός για τη Microsoft, την οποία ίδρυσε, οι μετοχές του σε αυτή αντιπροσωπεύουν μόλις το 19,6% του πλούτου του, περίπου 26,1 δισ. δολάρια. Πολλά από τα χρήματά του είναι δεσμευμένα στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation, ενώ ποσό έχουν δεσμεύσει και στο ίδρυμα Givig Pledge που ίδρυσαν με τον Warren Buffett. Aυτά κάνουν την περιουσία πιο «περίπλοκη».

 

Ωστόσο σύμφωνα με την Wealth-X, ο Gates κατέχει μεταξύ άλλων: Ένα portfolio αξίας άνω των 166 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις real estate. Mόνο η βίλα στη λίμνη Medina, στην Washington, αξίζει 65 εκατ. δολάρια. Άλλα 55 εκατ. αξίζει η κατοικία στο Wellington, Florida και συνολικά στα 21 εκατ. δολάρια αποτιμώνται τα ακίνητά του στην Kαλιφόρνια. O Gates έχει επίσης ένα ιδιωτικό νησί, με ονομασία Grand Bogue Caye, το οποίο η Wealth-X εκτιμά ότι αξίζει 25 εκατ. δολάρια.

 

Kατέχει επίσης μια συλλογή έργων τέχνης με έργα των Leonardo da Vinci, Andrew Wyeth και Winslow Homer, αξίας άνω των 130 εκατ. δολαρίων και μια συλλαγή αυτοκινήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Porsche 911, a Jaguar XJ6, Porsche Carrera Cabriolet 964, Porsche 959 Coupe και Ferrari 348, αξίας τουλάχιστον 650.000 δολαρίων.

 

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές το μεγαλύτερο asset του Gates είναι η Cascade Investment, με το μερίδιό του να αποτιμάται στα 29,9 δισ. δολάρια (22.4% του net worth του) και άλλες συμμετοχές σε εταιρίες όπως η αξίας 11,9 δισ. δολαρίων Deere & Company.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.