Deal News Online

Προοπτικές ανάπτυξης στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Για τις προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας στην ανατολική Μακεδονία συζήτησαν σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου και ο Αντιπρόεδρος & Project Director της Gastrade Κωστής Σιφναίος, με συντονιστή τον Ιωάννη Κιρκινέζη, Business Development Director της Hill International.

 

Οι επενδύσεις που τρέχουν

 

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου αποκάλυψε ότι οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης "τρέχουν" και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα οικονομικά funds, ενώ τόνισε πως μέχρι το τέλος του χρόνου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Στόχος είναι, όπως είπε, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει ένα κέντρο διακίνησης προϊόντων που μέσω αυτού εμπορεύματα θα ταξιδεύουν έως το Ελσίνκι.

 

Με την σειρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος αναφέρθηκε στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που προγραμματίζονται ή υλοποιούνται στα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, στο οδικό αλλά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο με την αναβάθμιση του δικτύου από Αλεξανδρούπολη για Ορμένιο.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι με πόρους του ΕΣΠΑ θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα Καβάλα - Δράμα, ενώ έχει υπογραφεί σύμβαση για την ένωση του παραλιακού μετώπου Ροδόπης Έβρου. Μεγάλες επενδύσεις πραγματοποιούνται, όπως είπε, με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 5 πρωτεύουσες αλλά και τα έργα στη γεωθερμία.

 

Τέλος, αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή, όπως η παραγωγή ενέργειας μέσω του φυσικού αερίου από τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου, ενώ σοβαρές επενδύσεις γίνονται σε αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες.

 

Το προβλήματα στον δήμο Μαρωνείας αλλά και οι προοπτικές

 

Ο δήμαρχος Μαρωνείας κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον δήμο λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών όπως η πολυπολιτισμικότητα, που όπως ανέφερε «μπορεί να γίνει πλεονέκτημα», η μεγάλη παραλιακή ζώνη, οι πολλοί οικισμοί της περιοχής αλλά και ο μεγάλος πολιτιστικός πλούτος.

 

Από την άλλη, τόνισε πως τροχοπέδη της ανάπτυξης στον δήμο του είναι η γήρανση του πληθυσμού, τα πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας αλλά και η έλλειψη υποδομών. Στόχος «είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού αλλά και των υποδομών του δήμου».

 

Ανέφερε τα καλά στοιχεία του δήμου του που είναι "πρόσφορα" για επενδύσεις. «Ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η βιοτεχνία και η βιομηχανία, ο πολιτισμός είναι τομείς στους οποίους μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις» τόνισε.

 

Σιφναίος: Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι το δεξί μας χέρι και χωρίς αυτό δεν υπάρχουμε

 

Με τη σειρά του ο κ. Σιφναίος αναφέρθηκε στην μεγάλη επένδυση της πλωτής δεξαμενής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι ήταν μία πρωτοπόρα ιδέα καθώς, όπως είπε, «υπήρχαν μόλις δύο τέτοιες πλωτές δεξαμενές σε όλο τον κόσμο».

 

Η επένδυση αυτή προχώρησε λόγω της θέσης της Θράκης καθώς, όπως τόνισε ο κ. Σιφναίος, «γειτνιάζει με τις χώρες των Βαλκανίων και χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και γίνεται ευκολότερη η μεταφορά του φυσικού αερίου». Τέλος, αναφερόμενος σε άλλα έργα όπως ο αγωγός ΤAP και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είπε πως όλες αυτές οι επενδύσεις είναι "αδερφάκια". «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι το δεξί μας χέρι και χωρίς αυτό δεν υπάρχουμε». Για τον ΤAP ανέφερε πως δίνει πρόσβαση και στα δυτικά Βαλκάνια άρα «η θέση του έργου μας, μαζί με τις υποδομές που δημιουργούνται επεκτείνει τον ορίζοντα δράσης του».


World Business

CNL Capital: Κέρδη έναντι ζημιών στο εξάμηνο

CNL Capital: Κέρδη έναντι ζημιών στο εξάμηνο

Κατά το α' εξάμηνο 2021, η CNL Capital πέτυχε ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις, επιστρέφοντας στην κερδοφορία,...

Media

ΕΕ: Ξεκινάει Monitor παρακολούθησης ιδιοκτησίας ΜΜΕ

ΕΕ: Ξεκινάει Monitor παρακολούθησης ιδιοκτησίας ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Euromedia Ownership Monitor». Πρόκειται για ένα...

Secret Money

Tι φέρνουν οι ανατιμήσεις των υλικών στα έργα

Tι φέρνουν οι ανατιμήσεις των υλικών στα έργα

Aναθεώρηση των συμβάσεων για τα δημόσια έργα προαναγγέλλεται, με αφορμή την αύξηση του κόστους των...

Περιβάλλον

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και για την ΓΓΑ

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και για την ΓΓΑ

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον αθλητικό κόσμο...

Τουρισμός

“Nafplion Action” σε Τολό – Ναύπλιο στις 2-3/10

“Nafplion Action” σε Τολό – Ναύπλιο στις 2-3/10

Ο Δήμος Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ) σε συνεργασία με την εταιρεία whynot διοργανώνουν στις 2 – 3...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.