Deal News Online

Καβαλάκης: Αρχές του 2022 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Νέος αναπτυξιακός νόμος που θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις έρχεται σύντομα και θα ισχύσει από τις αρχές του 2022. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα κλείσει τις παρεμβάσεις της στο τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας.

 

Όπως ανέφερε πριν από λίγο στο Delphi Economic Forum και στον διευθυντή του powergame.gr Ευτύχη Παλλήκαρη, ο Γενικός Γραμματέας  Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης, ήδη έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των στρατηγικών επενδύσεων μέσω των fast track διαδικασιών και σύντομα θα έρθει νόμος που θα κάνει το ίδιο με τις ιδιωτικές επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου.

 

Βασική επιδίωξη στο νέο αναπτυξιακό νόμο θα είναι η διαχείριση των αιτήσεων ένταξης επενδυτικών σχεδίων με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες διαδικασίες, και το δεύτερο να γίνουν παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπίζονται οι εκάστοτε προκλήσεις. Ειδικά για την υποβολή και αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων ο κ. Καβαλάκης σημείωσε, ότι τόσο η διεύθυνση υπαγωγής, η διεύθυνση αξιολόγησης και ελέγχου των επενδύσεων να γίνεται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. «Είναι ένα στοίχημα η ταχεία υλοποίηση. Χωρίς ταχεία υλοποίηση δεν υπάρχει απορρόφηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλάκης.

 

Σε θεσμικό επίπεδο ήδη έχουν σχεδιαστεί δύο νέα καθεστώτα ενίσχυσης μεταποιητικών επιχειρήσεων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Στο επίπεδο αυτό, είπε ο κ. Καβαλάκης «θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα, μέσα στο πλαίσιο δυνατοτήτων που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, ο κ. Καβαλάκης είπε ότι η χώρα όχι μόνον έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά πλέον τις διευθετεί με fast track διαδικασίες. Τη σκυτάλη ωστόσο, σύμφωνα με τον ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων, τώρα παίρνουν τα έργα μέσω ΣΔΙΤ, καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα ΣΔΙΤ βασικό μοχλό ανάπτυξης έργων δημοσίου τομέα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην χώρα μας.

 

Στα βασικότερα πλεονεκτήματα των ΣΔΙΤ είναι το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει ο ιδιώτης που δημιουργεί το έργο καθώς είναι αναγκασμένος να το διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση δεδομένου ότι από την λειτουργία του πληρώνεται. Από την άλλη πλευρά ωστόσο έχιε μια μεγάλη χρονική περίοδο για να αποσβέσει την επένδυση και να βγάλει κέρδος. Έτσι επιλέγει καλά υλικά, πραγματοποιεί καλή κατασκευή κ.ο.κ. «Εχουμε μια win-win κατάσταση», είπε ο κ. Καβαλάκης, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί σημαντικά έργα ΣΔΙΤ όπως είναι τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας που θέλει να δημιουργήσει η ΓΓ Πολιτικής προστασίας, δύο πολύ σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και τον Πειραιά, το Κεντρικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής κ.ά. Σε αξιολόγηση επίσης βρίσκεται μια σειρά έργων, μεταξύ των οποίων το πιο σημαντικό είναι το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στην Δάφνη που θα στεγάσει 9 υπουργεία.


Secret Money

H BIANEΞ και το όραμα του Δ. Γιαννακόπουλου

H BIANEΞ και το όραμα του Δ. Γιαννακόπουλου

H κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία BIANEΞ A.E. ξεχώρισε και φέτος στις καταξιωμένες επιχειρηματικές διακρίσεις "Diamonds of...

Αθλητικά

Έλλειψη testing kits στο Ολυμπιακό Χωριό

Έλλειψη testing kits στο Ολυμπιακό Χωριό

Έλλειψη testing kits COVID-19 απαιτούνται για το καθημερινό πρόγραμμα ελέγχων των αθλητών αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων,...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τεχνολογία

Ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Αγώνων

Ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Αγώνων

Ο ουρανός πάνω από το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο γέμισε χρώματα, καθώς τα πυροτεχνήματα σηματοδότησαν...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.