Αθλητικά

NBA: Καθιερώνεται βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Αμπντούλ Τζαμπάρ»

Το NBA ανακοίνωσε ένα νέο βραβείο που θα επιβραβεύει έναν παίκτη για την επιδίωξη κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο πήρε το όνομά τουαπό τον διάσημο παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή Kareem Abdul-Jabbar.

 

Η κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ παγκοσμίως θα επιλέγει έναν παίκτη μετά από κάθε σεζόν, τιμώντας το άτομο που αποδεικνύει τη δέσμευσή του για ευαισθητοποίηση σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανισοτήτων. Οι σύλλογοι του NBA θα ορίζουν έναν παίκτη για το βραβείο και οι φιναλίστ θα δωρίσουν συνολικά 200.000 $ σε οργανώσεις κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Ο νικητής θα επιλέξει έναν οργανισμό για να λάβει δωρεά 100.000 δολάρια, όπως έκανε γνωστό το NBA. Οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ θα επιλέξουν ο καθένας έναν οργανισμό, για να λάβει από 25.000 δολάρια.

 

Οι φιναλίστ θα επιλεγούν από μια επιτροπή που περιλαμβάνει πρώην παίκτες του ΝΒΑ, στελέχη της διοργάνωσης και ηγέτες κοινωνικής δικαιοσύνης. Η λίγκα ανέφερε ότι θα ανακοινώσει τον πρώτο παραλήπτη μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

 

«Εκτός από το ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες μας, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην υπεράσπιση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο επίτροπος του NBA, Άνταμ Σίλβερ.«Με αυτό το νέο βραβείο, είμαστε περήφανοι που αναγνωρίζουμε και επιβραβεύουμε τους παίκτες του NBA που χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να επηρεάσουν τις κοινότητές τους και την ευρύτερη κοινωνία μας».

 

«Είναι τιμή μου και είμαι ευγνώμων που συνδέομαι με αυτό το βραβείο που θα αναγνωρίσει τους αφοσιωμένους και ανιδιοτελείς ανθρώπους που αγωνίζονται για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους», δήλωσε ο έξι φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ. «Για μένα, είναι άλλο ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα και όλους τους ανθρώπους που εκτιμούν την ισότητα», πρόσθεσε ο 74χρονος Τζαμπάρ.

 

Ο Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο οποίος αποχώρησε από το NBA το 1989 μετά από μια καριέρα 20 χρόνων με τους Μιλγουόκι Μπακς και τους Λος Αντζελες Λέικερς, έχει μιλήσει συχνά για θέματα ρατσισμού και ισότητας. Το 2016 έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική τιμή των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το 2009 δημιούργησε το Ίδρυμα Skyhook, με στόχο την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε ανεπαρκείς κοινότητες.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή