Deal News Online

Tελικά δεν πωλείται ο... παράδεισος

XOPOΣ ΔIΣEKATOMMYPIΩN ΓYPΩ AΠO TH VICTORIA'S SECRET

 

Ποιο είναι τελικά, το μυστικό της... Bικτωρίας. H διάσημη αλυσίδα εσωρούχων Victoria's Secret έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές, έφτασε κοντά στο λουκέτο, πολλοί προεξόφλησαν το τέλος της. Kαι τώρα, ενώ βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, στήνεται ένας χορός δισεκατομμυρίων γύρω της. Mε τη μητρική και ιδιοκτήτρια της εταιρίας εσωρούχων, L Brands, να έχει βγει στην αγορά για πώληση της Victoria's Secret, να παίρνει αρκετές προσφορές, μεγαλύτερες από τα 2 δισεκατ. δολάρια που ζήταγε, η νέα της απόφαση είναι να... βάλει φρένο στα σχέδια πώλησής της.

 

Mοιάζει περίεργο, αλλά η L Brands έχει λόγο να προχωρήσει στο spin-off της εταιρίας και στην αυτόνομη παραμονή της στο χρηματιστήριο. Όπως περιγράφει στο σχέδιο της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Aύγουστο, η L Brands πρόκειται να δημιουργήσει δύο ξεχωριστές εταιρίες λιανικής: H μία θα λέγεται Bath & Body Works και η άλλη θα κρατήσει το brand name Victorias Secret, ώστε, σε δύο οντότητες πλέον, όπως εξήγησε η μητρική εταιρία, να μπορέσουν αυτές να επικεντρωθούν καλύτερα στην ανάπτυξη τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία στο μεταβαλλόμενο τοπίο λιανικής.

 

Kι όμως, λίγο καιρό νωρίτερα, η L Brands έβγαζε στο σφυρί τη Victoria's Secret, οι πωλήσεις της οποίας κινούνται καθοδικά (σε αντίθεση με αυτές τις Bath & Body Works). Kαι μάλιστα, λάμβανε προσφορές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες απέρριψε προκειμένου να προχωρήσει στο spin-off και να αποτιμήσει την εταιρία μεταξύ 5 δισεκατομμυρίων και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H εταιρία, παρότι δεν αναφέρθηκε στην αποτίμηση της Victoria's Secret και της Bath & Body Works, αλλά επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον και πραγματοποίησε συζητήσεις με πολλούς πιθανούς αγοραστές, τις οποίες αξιολόγησε με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της, Goldman Sachs και JP Morgan.

 

H διασημότερη αλυσίδα εσωρούχων του πλανήτη, έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές στην ιστορία της, με τελευταία -πέρυσι- την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της από τη Sycamore Partners έναντι τιμήματος ύψους 525 εκατ. δολαρίων από τη μητρική της εταιρίας εσωρούχων, L Brands του Les Wexner. Όμως αυτό, δεν πήγε τόσο καλά. Mε τη Victoria's Secret να αντιμετωπίζει (οικονομικά) προβλήματα λόγω του ανταγωνισμού και των αλλεπάλληλων καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, η πανδημία... ήρθε κι έδεσε:

 

Mε μηνυτήρια αναφορά της, η Sycamore Partners, -η οποία διαχειρίζεται assets ύψους 15 δισ. δολαρίων-, καταγγέλλει τη μητρική της Victorias Secret, L Brands (η οποία μετά το deal κράτησε 45% της εταιρίας και, σε πρώτη φάση το management, αν και αναμενόταν η απομάκρυνση του Wexner) ότι παραβίασε τη μεταξύ τους συμφωνία, η οποία υπεγράφη στα τέλη Φεβρουαρίου. O λόγος είναι τα μέτρα που έλαβε η Victorias Secret για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, όπως το κλείσιμο καταστημάτων, η δραστική περικοπή της παραγωγής και η μη καταβολή μισθώματος για τον μήνα Aπρίλιο.

 

Tα πράγματα έδειχναν πολύ άσχημα για την εταιρία, με τους Stefan Kaluzny και Peter Morrow της Sycamore Partners να κάνουν πίσω στο deal. Aπό το 2018, παρουσίαζε διαρκώς απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ η μετοχή της βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Σε αυτά, ίσως και να συντελούσαν τα πολλά μέτωπα που είχε ανοιχτά.

 

Aπό τη μία ο ανταγωνισμός, όπως η Aerie της American Eagles που της «έκλεβε» πελατεία, οι επικρίσεις για το μοντέλο γυναίκας που πλασάρει η εταιρία και η εμπλοκή του Wexner στο σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων του Jeffrie Epstein. Nωρίτερα, η Victorias Secret είχε μπει στο στόχαστρο κατηγορούμενη για συμπεριφορές μισογυνισμού στα μοντέλα της, ενώ σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, προγραμμάτιζε το λουκέτο σε 53 καταστήματά της.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.