Οικονομία

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Τα δύο σενάρια οικονομικής πολιτικής Προτεινόμενο

Πώς θα εξελιχθεί η ελληνική οικονομία το 2021 και το 2022

 

Τις εκτιμήσεις τους για την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία το 2021 και το 2022 παρουσιάζουν το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Levy Economics Institute του Bard College ΝΥ.

 

Με βάση τα εμπειρικά τους ευρήματα και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ανάλυσής τους, η οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι 3,4% το 2021 και 4,9% το 2022.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ.

 

Ποια είναι τα 2 σενάρια οικονομικής πολιτικής

 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εξετάστηκαν δύο σενάρια οικονομικής πολιτικής: «Το ένα δίνει έμφαση στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το άλλο μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης, που στοχεύει στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

 

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χρόνος απορρόφησης και ο όγκος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το μέγεθος του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης είναι σημαντικές προσδιοριστικές παράμετροι της δυναμικής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή