Deal News Online

Σήμερα οι ανακοινώσεις για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αλλαγές

 

Ανακοινώσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ, θα κάνουν τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, στις  9:00,ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής  Χρήστος Τριαντόπουλος.

 

Η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών φέρνει ανατροπές και επιφυλάσσει μεγάλες αυξήσεις σε έως και 40% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε 133 περιοχές. Αν υπολογίσει κανείς ότι 20 φόροι «πατούν» πάνω στις τιμές ζώνης εύλογα αντιλαμβάνεται ότι η όλη επιχείρηση έχει πολλά απόνερα.

 

Με βάση, μάλιστα, όσα ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμάται ότι σε 6.000-7000 περιοχές η «άσκηση» προσαρμογής των αντικειμενικών βγάζει αυξήσεις, σε περίπου 3.000-4.000 περιοχές έρχονται μειώσεις, ενώ εντάσσονται στο σύστημα και 3.000 νέες περιοχές.

 

Ειδικά ο κ. Σταϊκούρας είχε σημειώσει ότι οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε. Διευκρίνισε ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού» είπε και προσέθεσε:

 

«Συνολικά έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του φόρου, θα είναι δικαιότερη κατανομή του, θα είναι κοινωνικά δικαιότερα κατανεμημένος και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα επιδιώξουμε το 2022 να υλοποιήσουμε και την τελευταία εκκρεμότητα που είχαμε στον ΕΝΦΙΑ, την περεταίρω μείωση του κατά 8%» ανέφερε ο κ. Σταίκούρας, ώστε να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%. Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ειδικά για ακίνητα σε λαϊκές αστικές περιοχές, όπου είναι κι ένας από τους μεγάλους «πολιτικούς πονοκεφάλους» εδώ και χρόνια της άσκησης για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές.

 

Να σημειωθεί, δε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση ή η μείωση της αντικειμενικής δεν θα έχει αποτύπωμα τον ΕΝΦΙΑ καθώς ο φόρος υπολογίζεται στη βάση συντελεστών πάνω σε ένα δεδομένο εύρος τιμών ζώνης, δηλαδή από 751 έως 1.050 ευρώ, ο συντελεστής φόρου είναι 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, από 1.501 έως 2.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 3,7 ευρώ, από 2.001-2.500 ευρώ, ο συντελεστής είναι στα 6 ευρώ κτλ.

 

Ωστόσο με το δεδομένο ότι πολλές παραθαλάσσιες περιοχές που ήταν εκτός τιμών ζώνης ή με αποτιμήσεις χαμηλότερες, άλλα σημεία με τουριστικό ενδιαφέρον, όπως οι αστικές ζώνες ανάπτυξης του Airbnb (Κουκάκι, Παγκράτι, κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων) ή γειτονιές με ζήτηση ακινήτων λόγω υποδομών μετρό κτλ (Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Κουρυδαλλός Περιστέρι κτλ), θα καταγράψουν σημαντικές αυξήσεις, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για πολλούς, οι επιβαρύνσεις φόρου θα είναι υπέρμετρες.

 

Αν συγκρίνει, δε, κανείς τις εμπορικές τιμές ακόμη και μέσα στην πανδημία θα δει ότι «εκπλήξεις» πολλές στις τιμές αναμένονται για μεσοαστικά στρώματα.


Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.