Deal News Online

Οι κατσίκες εξημερώθηκαν πριν 10.000 χρόνια στο Ιράν

Οι κατσίκες εξημερώθηκαν πριν από 10.000 χρόνια στην περιοχή γύρω από την οροσειρά Ζάγκρος στο σημερινό δυτικό Ιράν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

 

Μια διεθνή ομάδα ερευνητών με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) αναφέρουν ότι οι κατσίκες ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν, με μόνο τους σκύλους να προηγούνται σίγουρα, καθώς είχαν εξημερωθεί πριν τουλάχιστον 14.000 χρόνια. Τα πρόβατα εξημερώθηκαν περίπου παράλληλα με τις κατσίκες, αλλά κάπως πιο δυτικά, ίσως στη σημερινή Τουρκία ή Ανατολία. Τα βοοειδή και οι χοίροι, που είναι μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα ζώα, εξημερώθηκαν αργότερα.

 

«Πριν από 10.000 χρόνια, έχουμε αυτήν την σειρά αρχαιολογικών και γενετικών δεδομένων που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι έχουμε τον πρώτο πληθυσμό εξημερωμένων κατσικών. Ανακαλύψαμε τα αρχαιότερα γενετικά στοιχεία για την εξημέρωση των κατσικών. Μοιάζει ολοένα πιθανότερο ότι η εξημέρωσή τους έγινε αρχικά στην περιοχή του Ζάγκρου ή εκεί κοντά»», ανέφερε ο Kevin Daly από το Trinity College Dublin στην Ιρλανδία.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθώματα αρκετών κατσικών από δύο περιοχές της οροσειράς Ζάγκρους (Γκαντζ Ντάρεχ και Τεπέ Αμπντούλ Χοσεΐν), όπου γίνονται ανασκαφές εδώ και δεκαετίες από τους αρχαιολόγους και οι οποίες κατοικούνταν μεταξύ του 8200 και του 7600 π.Χ.Με βάση το πυρηνικό και μιτοχονδριακό DNA των κατσικών βρήκαν ότι τα ζώα αποτελούσαν δύο διακριτές ομάδες, μία που είχε στενή γενετική συγγένεια με τις σύγχρονες εξημερωμένες κατσίκες και μία που είχε στενή συγγένεια με τις σύγχρονες άγριες κατσίκες. Από αυτό βγήκε το συμπέρασμα ότι εκείνες οι κατσίκες του Ιράν είχαν πρόσφατα εξημερωθεί και είναι οι παλαιότερες που έχουν ποτέ βρεθεί να είναι εξημερωμένες.

 

Από παλιότερες έρευνες ήταν γνωστό ότι οι κατσίκες είχαν εξημερωθεί στη Δυτική Ασία ή την Ανατολική Ευρώπη. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη το 8000 π.Χ. Σε ορισμένες περιοχές, αρσενικά κατσίκια είχαν σκοτωθεί επιλεκτικά σε νεαρή ηλικία, υποδηλώνοντας ότι κρατούνταν σε μαντρί και όχι ότι κυνηγήθηκαν στην άγρια φύση. Επίσης, στο Aşıklı Höyük, της σημερινήςΤουρκίας, τα ούρα των κατσίκων άφησαν χημικά ίχνη στο έδαφος όπου κρατούνταν τα ζώα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οροσειρά Ζάγκρος στο ανατολικό άκρο της λεγόμενης «Εύφορης Ημισελήνου» αποτελεί μια περιοχή που πρόσφατες μελέτες την υποδεικνύουν ως λίκνο της γεωργίας και αρκετών πρώιμων πολιτισμών Η ισλαμική Ιρανική Επανάσταση στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν που άρχισε το 1980, δυσκόλεψαν αρκετά τις σχετικές έρευνες, αλλά τώρα η περιοχή έχει γίνει ξανά επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.


World Business

Αυξημένες οι πωλήσεις της General Mills

Αυξημένες οι πωλήσεις της General Mills

Καλύτερες πωλήσεις του αναμενόμενου σημείωσε η General Mills το α΄τρίμηνο, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στις...

Media

Δυναμική παρουσία ΕΚΟΜΕ στην 85η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία ΕΚΟΜΕ στην 85η ΔΕΘ

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ, φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Τα ενέσιμα εμβόλια ενδεχομένως να μπουν σύντομα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς οι ερευνητές του...

Τουρισμός

3D ψηφιακές περιηγήσεις σε Αχίλλειο Μουσείο - Σπήλαια Διρού

3D ψηφιακές περιηγήσεις σε Αχίλλειο Μουσείο - Σπήλαια…

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.