Deal News Online

Στους δρόμους οι Κολομβιανοί κατά του Ντούκε

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εκ νέου χθες Τετάρτη εναντίον της πολιτικής του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία, όπου από τα τέλη Απριλίου στις κινητοποιήσεις εύρους άνευ προηγουμένου και στα επεισόδια που ξεσπούν έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αρχές και συλλογικότητες που εκπροσωπούν το κίνημα διαμαρτυρίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

 

Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας των Άνδεων για να απαιτήσουν το τέλος της αστυνομικής καταστολής και πιο αλληλέγγυες πολιτικές για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που βύθισε το 42% των περίπου 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών στη φτώχεια.

 

Στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα, αυτόχθονες προσπάθησαν εξάλλου να ρίξουν τα αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου και της βασίλισσας Ισαβέλλας «της Καθολικής», στη λεωφόρο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ Ντοράδο.

 

«Θέλουμε να καταγγείλουμε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν από πάνω από 500 χρόνια και συνεχίσουν να διαπράττονται σήμερα. Οι μέθοδοι της κυβέρνησης και η καταστολή του λαού παραμένουν οι ίδιες», είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έδγαρ Βελάσκο, 36χρονος αυτόχθων, καθώς διαδήλωνε κοντά στα αγάλματα που προστάτευε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

 

Η κοινωνική κρίση που ξέσπασε στην Κολομβία την 28η Απριλίου, με έναυσμα τη διαμαρτυρία εναντίον φορολογικού νομοσχεδίου που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, έχει γνωρίσματα τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, λιγότερο ή περισσότερο ογκώδεις, τους αποκλεισμούς δρόμων, ιδίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και τις βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και τις δυνάμεις ασφαλείας.

 

Η διεθνής κοινότητα έχει καταγγείλει την υπέρμετρη χρήση βίας και τις καταχρήσεις των αστυνομικών· αντιπροσωπεία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κολομβία από την 6η ως και σήμερα 10η Μαΐου για να ερευνήσει την κατάσταση.

 

Ο πρόεδρος Ντούκε ανήγγειλε την Κυριακή πως θα προωθήσει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, με άξονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρωτοβουλία επικρίνεται, κυρίως λόγω της περιορισμένης εμβέλειας των μέτρων που υπόσχεται ο αρχηγός του κράτους.

 

Τουλάχιστον 61 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις αρχές και τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε χθες ότι έχει λάβει «αξιόπιστες καταγγελίες» για 34 θανάτους, οι 20 εκ των οποίων διαπράχθηκαν από την αστυνομία, ανάμεσά τους 16 από σφαίρες που βλήθηκαν «με πρόθεση» να προκληθεί θάνατος.

 

Κατά το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία στην Κολομβία, κάπου 2.400 πολίτες και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τον ενάμιση μήνα των κινητοποιήσεων.

 

Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, ο πιο ορατός φορέας εκπροσώπησης των πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ανέστειλε την Κυριακή τις διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει την 7η Μαΐου με την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, στην εξουσία από το 2018.

 

Εξάλλου χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Καφέ (FNC) ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές του προϊόντος μειώθηκαν τον Μάιο κατά 52% εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων και των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, «στους 427.000 σάκους των 60 κιλών, έναντι 894.000 σάκων τον αντίστοιχο μήνα του 2020».


World Business

Lidl: Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία

Lidl: Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία

Eπένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία σουπερμάρκετ Lidl μέχρι το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Θα τρώγατε μια «εμβολιαστική σαλάτα»;

Τα ενέσιμα εμβόλια ενδεχομένως να μπουν σύντομα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς οι ερευνητές του...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.