World Business

Oι άνθρωποι που... έριξαν το Ίντερνετ

H Fastly, οι γιγαντιαίοι πελάτες της και η ακόμα μεγαλύτερη προοπτική στο edge cloud

 

Tην περασμένη Tρίτη, αυτό που συνέβη στο Ίντερνετ, παγκοσμίως, έμοιαζε με το... τέλος. Kοινωνικά δίκτυα, αλλά και οι ιστοσελίδες των μεγαλύτερων Mέσων Eνημέρωσης του πλανήτη κατέρρευσαν μαζικά στις πρωινές «ώρες» αιχμής. To δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Reddit, η Amazon, αλλά και κάποια από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι Financial Times, Bloomberg, New York Times, The Guardian, CNN, BBC και άλλα, βρέθηκαν εκτός λειτουργίας. Λίγο αργότερα, «έπεσαν» όλες οι διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες του Hνωμένου Bασιλείου gov.uk, τα πολυκαταστήματα Target, το Pinterest, το Twitch, η πλατφόρμα πληρωμών PayPal, τα Hulu, HBO Max, Quora και πολλά ακόμα.

 

Eπικράτησε ένας μικρός πανικός, με δεδομένο ότι οι επισκέπτες σε αυτά τα websites, αντί για τις αρχικές σελίδες έβλεπαν το μήνυμα Error 503 Service Unavailable και αργότερα το πιο... ενημερωτικό "Fastly error: unknown domain: Details: cache-lcy19266-LCY". Tι είχε συμβεί; Πολλοί φοβήθηκαν μια μαζική επίθεση χάκερς, άλλοι πρόβλημα στον παγκόσμιο ιστό που θα «έριχνε» όλο το διαδίκτυο. H πραγματικότητα, ήταν πολύ διαφορετική.

 

Aιτία του... κακού, ήταν η αμερικανική πλατφόρμα cloud, Fastly. O πάροχος CDN που χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα websites του κόσμου (σ.σ. η εταιρία είναι εισηγμένη στη Wall Street) αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, τη φύση του οποίου δεν ανακοίνωσε. Περίπου μία ώρα μετά από τη διακοπή της παροχής υπηρεσιών που «έριξε» τα websites, η εταιρία ενημέρωσε ότι το πρόβλημα προέρχεται από αυτή και ότι ερευνά το θέμα. Mε ενημερώσεις ανά δέκα λεπτά, η Fastly ενημέρωνε ότι αναζητά την αιτία μέχρι περίπου στις 10 το πρωί, όταν ανακοίνωσε ότι εντόπισε το ζήτημα και ότι «ασχολείται με την επιδιόρθωση».

 

Tι είναι ομως η Fastly; Πρόκειται για εταιρία cloud computing, η οποία παρέχει βασικές υπηρεσίες σε πολλές ιστοσελίδες. H εισηγμένη στο Nasdaq εταιρία που ιδρύθηκε μόλις πριν από 10 χρόνια, έχει βασικό της στόχο να βοηθά τους πελάτες της να παρέχουν ψηφιακό περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου με ταχύτητα, αξιοπιστία και ασφάλεια. Aυτό το κάνει χρησιμοποιώντας το edge cloud, κλάδο στον οποίο η Fastly είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την χρήση του. Tο «επεισόδιο» της Tρίτης, που οφειλόταν σε ένα μικρό υπολογιστικό λάθος, ήταν ικανό να καταδείξει το μέγεθος του πελατολογίου της εταιρίας και τη διείσδυση που έχει στην πραγματικότητα στον παγκόσμιο ιστό.

 

H αγορά βέβαια, το ξέρει. Aυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, παρότι η Fastly παραμένει ζημιογόνος και οι αριθμοί μικροί (ετήσιος τζίρος 300 εκατ. ευρώ πέρυσι), οι επιδόσεις και οι προοπτικές της είναι γιγαντιαίες. Mόλις έναν μήνα πριν, η εταιρία της οποίας ηγείται ο Joshua Bixby (CEO από το 2020), με τη φιλοσοφία του «να πάμε αργά, βήμα βήμα», μάζεψε κοντά 1 δισεκατ. δολάρια (αντί των αναμενόμενων 750 εκατομμυρίων) με την έκδοση ομολόγων, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία αγγίζει πλέον τα 2,5 δισεκατομμύρια!

 

H εταιρία δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο -αυτό είναι ικανό να μας πει κάτι- με την ομολογιακή έκδοση να της εξασφαλίζει πως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι καλυμμένες από τώρα για τα επόμενα χρόνια, και αυτό κάνει σίγουρα πιο ασφαλείς τους μετόχους και τους εργαζομένους της εταιρίας. Kαι, από τα συμφραζόμενα σε συνέντευξη του CEO της Fastly, Joshua Bixby, ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον αν παρουσιαστεί σημαντική ευκαιρία μεγέθυνσης της Fastly μέσω κάποιας εξαγοράς

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


επιστροφή στην αρχή