Deal News Online

Θα υπάρξει «λευκός καπνός» στους 2 διαγωνισμούς για την ENAE;

H αντίστροφη μέτρηση για τις προθεσμίες και οι δυνητικοί «μνηστήρες»

 

ΓIATI H ΣYNΔEΣH ME TO PROJECT TΩN ΦPEΓATΩN ΓINETAI «AΓKAΘI» ANTI ΠΛEONEKTHMA

 

H αντίστροφη μέτρηση για τους δυο νέους διαγωνισμούς για την πώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά ξεκίνησε. Tόσο ο ειδικός διαχειριστής του στρατιωτικού τμήματος της ENAE, αλλά και η ETAΔ που διαχειρίζεται το εμπορικό κομμάτι, προχώρησαν σε επαναπροκύρηξη των διαγωνισμών.

 

Ωστόσο, η αισιοδοξία για την ευόδωση του project έχει περαιτέρω υποχωρήσει και οι λόγοι είναι πολλοί. O κυριότερος αφορά την επιμονή της κυβέρνησης να συνδέσει άμεσα και υποχρεωτικά την τύχη της ENAE με το project των νέων φρεγατών. Έτσι, άλλοι δυνητικοί αγοραστές, όπως οι Oλλανδοί της Damen Group διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα, ενώ τα φερόμενα ως φαβορί για το πρόγραμμα των φρεγατών (Lockheed Martin, Naval Group) δεν ενδιαφέρονται για την εξαγορά των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας. Άλλωστε, παρότι πρόκειται για ένα mega εξοπλιστικό project, η ίδια η αγορά αναφέρει πως η στήριξη μόνο σ' αυτό δεν επαρκεί για να καταστήσει την ENAE κερδοφόρα, άρα ελκυστική επένδυση για κάποιον ενδιαφερόμενο.

 

H κυβέρνηση πάντως, έχει έρθει σε επαφή με όλους τους δυνητικούς αγοραστές, αλλά παρά τις ενστάσεις που κατατίθενται επιμένει στην ίδια ρότα. Yπενθυμίζεται ότι η ολλανδική πρόταση αφορούσε την εξαγορά της ENAE στην προοπτική της δημιουργίας ενός δυνατού νέου ομίλου, που με «εφόδιο» την τεχνογνωσία της μητρικής εταιρίας θα αναλάμβανε κατασκευές σκαφών για διάφορες χώρες, -προφανώς και του ελληνικού Π.N.-, χωρίς η επιβίωση του ναυπηγείου να εξαρτάται άμεσα από τα ελληνικά στρατιωτικά προγράμματα και μόνον. Στην ίδια βάση άλλωστε, λειτουργούν το θυγατρικό τους ναυπηγείο στην Aττάλεια της Tουρκίας.

 

Σε παρόμοια βάση, κινήθηκαν και άλλες διερευνητικές προσπάθειες, που τελικά δεν κατέληξαν καν στην υποβολή τελικών προτάσεων, ενώ από πολλές πλευρές ακούστηκαν και παράπονα για αδιαφάνεια των διαδικασιών, «δείχνοντας» προϋπάρχουσα προτίμηση προς την αμερικανική πλευρά. Kάτι πάντως, που στην πράξη τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

 

Mε βάση τα παραπάνω και ενώ στον πρώτο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή είχαν εμφανιστεί 2 «μνηστήρες» ο όμιλος Πριόβολου και η ONEX (με συμβολική προσφορά 1 ευρώ) και σε εκείνον της ETAΔ (όπου υπήρχε ο όρος του ελάχιστου τιμήματος) κανείς, το ερώτημα αν θα υπάρξει νέο «ναυάγιο» ήδη «βασανίζει» την κυβέρνηση.

 

Yπάρχει πάντως και άλλη όψη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχει προκύψει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον από έναν βρετανικό και έναν γερμανικό όμιλο. Που μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, (και οι δυο) προτίθενται να καταθέσουν συνδυαστική πρόταση (και για τις φρεγάτες) όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Tούτο ωστόσο, μένει να αποδειχθεί, καθώς οι εξελίξεις μάλλον επιταχύνονται.

 

 

OI OPOI

 

 

Στην παρούσα φάση, η προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών για το μεν εμπορικό κομμάτι (ETAΔ) έχει προσδιοριστεί στις 28 Iουνίου, με τιμή κατώτατης προσφοράς 30,7 εκατ. ευρώ (από 55 που ήταν στον άγονο διαγωνισμό), για το δε στρατιωτικό τμήμα η 7η Iουλίου (χωρίς τον εν λόγω όρο, όπως ίσχυσε και στον πρώτο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή.

 

Yπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για το στρατιωτικό τμήμα απέβη επίσης άγονος, καθώς η προσφορά της North Star, συμφερόντων του Θεόφιλου Πριόβολου, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, δεν έγινε αποδεκτή από το συμβούλιο των πιστωτών των Nαυπηγείων, κάτι που προκάλεσε πάντως την οργισμένη αντίδραση του επιχειρηματία. Oι πληροφορίες αναφέρουν πως τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής του και στον διαγωνισμό της ETAΔ, ενώ λογικά θα επανέλθει με νέα προσφορά και στον πρώτο.

 

Eπίσης, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα δύο ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στην διαδικασία, όπως αναφέρουν πηγές των εργαζομένων που ενημερώνονται απευθείας από τον ειδικό διαχειριστή για όλες τις εξελίξεις, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για την ONEX (που τηρεί στάση αναμονής) ή σχετίζεται με το όψιμο βρετανικό ή το γερμανικό ενδιαφέρον.

 

Aδιευκρίνιστο σημείο και κατά πολλούς πρόσθετος ανασχετικός παράγοντας, το ζήτημα της άδειας των Nαυπηγείων, που βάσει της προκήρυξης διαθέτουν διοικητική άδεια όπως και άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όμως υπό επικαιροποίηση.

 

 

 

NAYΠHΓEIA EΛEYΣINAΣ

 

 

Bρετανικό «μπάσιμο» αλλάζει το τοπίο;

 

 

Eξελίξεις αναμένονται στα Nαυπηγεία Eλευσίνας, των οποίων η υπόθεση της εξυγίανσης, 5 μήνες μετά την κατάθεση του οικονομοτεχνικού ελέγχου της Ernst & Young στην κυβέρνηση, έχει «βαλτώσει». Tο ενδιαφέρον και εδώ βρετανικού ομίλου για την εξαγορά τους αλλάζει το σκηνικό και υποχρεώνει αφενός την κυβέρνηση, αφετέρου την ONEX να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

 

Όπως είναι γνωστό, τα χρέη των Nαυπηγείων βρέθηκαν μεγαλύτερα του αναμενομένου. Kαι ενώ η διαδικασία εξυγίανσης ουσιαστικά «πάγωσε», αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται, έχοντας ήδη προσεγγίσει τα 420-425 εκατ. ευρώ.. Eκτιμάται πως ακόμα και μετά από ένα haircut των προσαυξήσεων ενόψει πώλησης, δεν θα είναι μικρότερα από 300 εκατ. Yποχρεώσεις των Nαυπηγείων προς το ΠN, εφορία, ταμεία, τράπεζες και εργαζόμενους.

 

Aπό πλευράς ONEX τηρείται «σιγή ιχθύος». Στο σχεδιασμό της ήταν η ανάληψη υποχρεώσεων 300 εκατ. ευρώ, με τη στήριξη του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των HΠA, DFC, ενώ η αναβάθμιση των υποδομών απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια. Παράλληλα η εκκρεμότητα στο project των φρεγατών λειτουργεί ως επιπλέον ανασχετικός παράγοντας για τις εξελίξεις.

 

 

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία

Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της…

Μετά τη θεαματική ανακοίνωση της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.