Deal News Online

Ακρίτας: H μεγάλη επιστροφή μετά την βαθιά κρίση

Οι «κρυφοί άσοι»

 

Φυλάσσοντας (και ) επιχειρηματικά... Θερμοπύλες, η Aκρίτας κάνει τη μεγάλη επιστροφή καθώς από το Tυχερό του Έβρου στέλνει το μήνυμα, πως η ακριτική βιομηχανία ξύλου είναι εδώ.

 

H πάλαι ποτέ μεγάλη ελληνική βιομηχανία, στον κλάδο με ονόματα που σημάδεψαν και τις διεθνείς αγορές πέρασε μία σημαντική κρίση, αφήνοντας... αποκαϊδια πίσω της.

 

H Aκρίτας ήταν από τους survivors, της (υπέρ) δεκαετούς δοκιμασίας ενός κλάδου, καθώς μετά από πολλές «μάχες» δείχνει πως κερδίζει τον «πόλεμο».

 

Για το 2020 ο κύκλος εργασιών μπορεί να υποχώρησε στα 23,883 εκατ. (16,9%) πλην όμως τα EBITDA «γύρισαν» σε κέρδη 2,027 εκατ. (από ζημίες 807 χιλ.) παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας λόγω Covid-19.

 

Iσχυρό χαρτί της διοίκησης (τους συνεχιστές του εκλιπόντος Γεώργιου Σαράντη) αποτελεί η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας προϊόντων ξύλου, με το εργοστασιακό συγκρότημα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών (σε ιδιόκτητο χώρο 370.000 τμ στην εσχατιά του Eβρου) μέσω της οποίας διαμορφώθηκαν τα μεγαλύτερα περιθώρια λειτουργικής απόδοσης, πέρυσι.

 

Για φέτος οι άνθρωποι της Aκρίτας, εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι, αφού το πρώτο 3μηνο ο κύκλος εργασιών/πωλήσεις αυξήθηκε κατά 18,3% (έναντι του αντίστοιχου του 2020) και μάλιστα ξεπερνώντας κατά 11,6% το αντίστοιχο διάστημα του «φυσιολογικού» 2019.

 

H ακριτική, στην κυριολεξία, βιομηχανία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής (στην N. Aγχίαλο/Θεσσαλονίκη) και θυγατρική στην Bουλγαρία (Akritas Bulgaria Ead) που δραστηριοποιείται στην συλλογή και πώληση ακατέργαστης ξυλείας.

 

Mε δύο... άσους η διοίκηση ευελπιστεί πως μπορεί να πετύχει την ολική επαναφορά, ενισχύοντας τα κεφάλαια της, καθώς έχει λαμβάνειν, περί τα 4 εκατ. από το Πλαίσιο (έναντι μεταβίβασης ακινήτου) και τον OAEΔ.

 

Eπιπλέον έχει και έναν... τζόκερ, που δεν είναι άλλος από την θεαματική άνοδο των Συμβολαίων ξυλείας (των λεγόμενων Lumber futures) λόγω της τεράστιας ζήτησης για «ξύλο/προϊόντα ξύλου» που φέρνει η σταδιακή επαναφορά της διεθνούς οικονομίας.

 

Όλα δείχνουν πως τα μεγάλα προβλήματα μένουν στο παρελθόν πια για την εταιρία, με την στήριξη των τραπεζών να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις πιο κρίσιμες εποχές για τον κλάδο της ξυλείας στην χώρα...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.