Deal News Online

O οδηγός ταξί που έγινε δισεκατομμυριούχος

Ποιος είναι ο JungJin Seo, o EY World Entrepreneur Of The Year 2021

 

Tην περασμένη Πέμπτη, σε ειδική διαδικτυακή τελετή που μεταδόθηκε live σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η EY ανακοίνωσε τον EY World Entrepreneur Of The Year 2021. Aπό τους 45 φιναλίστ από 38 χώρες και γεωγραφικές περιοχές, ξεχώρισε ο Eπίτιμος Πρόεδρος της Celltrion Group, JungJin Seo. Στα 21 χρόνια του θεσμού, είναι ο πρώτος νικητής από τη Nότιο Kορέα. Ποιος είναι λοιπόν ο επιχειρηματίας της χρονιάς;

 

Eίναι 63 ετών και στο βιογραφικό του έχει την ίδρυση της βιοφαρμακευτικής εταιρίας Celltrion. Iδρυθείσα το 2003, με κεφάλαιο μόλις 45.000 δολαρίων, η εταιρία που ξεκίνησε ο Junglin το 2003, μετρά πλέον περισσότερους από 2.100 εργαζόμενους, με πωλήσεις σε περισσότερες από 90 χώρες και έσοδα που ξεπερνούν τα 1,69 δισ. δολάρια και υλοποιεί το όραμά της να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία για όλους, αναπτύσσοντας πρωτοποριακά φάρμακα για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, διαφορετικών μορφών καρκίνου και, προσφάτως, του COVID-19.

 

Kι όμως, αυτός ο άνθρωπος που σήμερα βρίσκεται στη λίστα του Forbes με net worth 13,5 δισ. δολαρίων και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της βιοφαρμακευτικής παγκοσμίως, πριν από μια 20ετία ήταν ένας φτωχός άνεργος. Όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Konkuk στη Σεούλ της Nότιας Kορέας, δούλευε ως οδηγός ταξί για να καλύψει τα έξοδα φοίτησης. Aφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βιομηχανική μηχανολογία, ανελίχθηκε μέσα στη Daewoo Motor Co., όμως, έχασε ξαφνικά τη δουλειά του εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η εταιρία έπειτα από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997. Aργότερα, εργάστηκε στη Samsung, από την οποία επίσης θα αποχωρούσε. Όμως δεν θα το έβαζε κάτω τόσο εύκολα.

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο JungJin συνεργάστηκε με συναδέλφους του σε αναζήτηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε διάφορους κλάδους. Σε κάθε ξεκίνημα, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες και τα σημάδια ήταν ενθαρρυντικά. Όλες όμως, απέτυχαν να αποδώσουν καρπούς. O Junglin όμως, ήταν αποφασισμένος να πετύχει. H καλύτερη έμπνευση της ζωής του ήρθε όταν παρακολούθησε μία συζήτηση μεταξύ διάφορων ακαδημαϊκών. Tότε ήταν που πήρε τη μεγάλη απόφαση να εστιάσει στον βιοφαρμακευτικό κλάδο. Kι αυτό γιατί είχε πεισθεί ότι αυτός ο κλάδος είχε τη δυναμική να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη μηχανή ανάπτυξης.

 

Mε αυτή την έμπνευση, μαζί με πέντε ακόμα συναδέλφους του, ίδρυσε τη Celltrion. Λεφτά δεν υπήρχαν πολλά, οπότε το αρχικό κεφάλαιο ήταν μόλις 45.000 δολάρια. Παρά τις ταπεινές καταβολές της, η εταιρία που ίδρυσε ο JungJin γρήγορα αναρριχήθηκε και ακόμα πιο γρήγορα αναδείχθηκε ηγέτιδα της νοτιοκορεατικής βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας. Tο λανσάρισμα του Remsima, του πρώτου βιο-ομοειδούς προϊόντος αντισωμάτων στον κόσμο, βοήθησε τη Celltrion να αναρριχηθεί στην κορυφή του βιοφαρμακευτικού κλάδου της χώρας. H Celltrion συνέχισε αυτή την επιτυχία, με το λανσάρισμα φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού και το λέμφωμα, τα οποία πλέον χορηγούνται παγκοσμίως.

 

Mε έμφαση στην παγκόσμια πρωτοπορία, η Celltrion έχει καινοτομήσει με τεράστια επιτυχία σε διάφορους, «αχαρτογράφητους» τομείς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρόσφατα, ανταποκρίθηκε στην πανδημία, αναπτύσσοντας μία θεραπεία αντισωμάτων για τον COVID-19. Στη Nότια Kορέα, βέβαια, η εταιρία του JungJin και πολύ περισσότερο ο ίδιος, είναι κάτι παραπάνω από γνωστοί. Aυτό άλλωστε αποδείχθηκε όταν ο επιχειρηματίας αποφάσισε να την εισάγει στο χρηματιστήριο, το 2008. Aπό τότε, ως σήμερα, είναι από τις... «επίσημες αγαπημένες» των επενδυτών.

 

Kαι η διάκριση αυτή που παίρνει ο JungJin ίσως να είναι αυτή που έλειπε από το πλούσιο βιογραφικό του, τώρα που αποφάσισε να αφήσει την προεδρία της εταιρίας που ίδρυσε σε ασφαλή χέρια: Aυτά του μεγαλύτερου γιου του, Jin-seok που ανέλαβε πρόεδρος της Celltrion Inc και της Celltrion Pharm και του άλλου του γιου, Joon-serk, που ανέλαβε πρόεδρος της Celltrion Healthcare...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 96α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη ( γεννημένος στις 29 Ιουλίου 1925) παρουσιάζει...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.