Deal News Online

«Αντιστέκονται» τα ελληνικά ομόλογα

Από τις σπάνιες ημέρες υπήρξε η σημερινή στην αγορά ομολόγων, καθώς, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, τα γερμανικά ομόλογα υποχωρούν, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σχεδόν της ευρωζώνης.

 

Tα ελληνικά ομόλογα επέδειξαν αντιστάσεις, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Τουρισμού (tourism tracker) που έχει δημιουργήσει η Oxford Economics καταγράφει μία αύξηση της τάξεως του 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα στο οποία κυμαίνονταν ο κλάδος το 2020. Σε ορισμένες χώρες του Νότου μάλιστα, η αύξηση φθάνει το 45%. Για την Ελλάδα, ο σχετικός δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 60%.

 

Η αιτία για την άνοδο των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, ήταν η άνοδος του πληθωρισμού στη χώρα, καθώς ο σχετικός δείκτης ξεπέρασε και τον "στόχο του 2%" που έχει θέσει η ΕΚΤ, αγγίζοντας το 2,1%.

 

Η εξέλιξη αυτή στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον σταδιακό περιορισμό των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Το σημαντικότερο από αυτά αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ ύψους 1,86 τρισ. ευρώ, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα. Το σχετικό αίτημα φαίνεται να έχει τεθεί στους κόλπους της ΕΚΤ από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, Γενς Βάιντμαν της Γερμανίας και Ρόμπερτ Χόλτσμαν της Αυστρίας. Αμφότεροι μιλώντας χθες σε συνέδριο της Γερμανικής Τράπεζας, υποστήριξαν ότι θα ήταν καλύτερο να επιβραδυνθούν σταδιακά οι αγορές ομολόγων, παρά να διακοπεί αιφνιδιαστικά το σχετικό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός, Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τάχθηκε υπέρ της χαλαρής πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, προειδοποίησε δε, ότι η πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

 

Η εικόνα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά

 

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου επανήλθε στο 0,045%, η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαινόταν στο 0,83%, ενώ του 15ετούς στο 0,969%.

 

Καταγράφηκαν συναλλαγές 172 εκατ. ευρώ

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 172 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,83%, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,99% από 1,01%.

 

Πτωτικά κινείται το ευρώ

 

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα, η ισοτιμία ευρω/δολ κυμαινόταν στο 1,1904 δολ. από 1,1926 δολ. που βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Το δολάριο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά την μεγάλη μείωση που κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο.

 

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1888 δολ..


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

Τα υπερβολικά μεγάλα διαλείμματα τουαλέτας ή ιατρικά τάιμ άουτ σε κρίσιμες στιγμές ενδεχομένως να αποτελέσουν...

Τεχνολογία

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πάνω...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.