Επιχειρήσεις

ΔΕΔΑ: Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για δίκτυα φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Με προϋπολογισμό 18,7 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε από την Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Φλώρινας.

 

Η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 30 Ιουλίου.

 

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εγκατάσταση και ενεργοποίηση του δικτύου διανομής (μέσης και χαμηλής πίεσης) για την τροφοδοσία της πόλης της Φλώρινας με φυσικό αέριο από την έξοδο του αγωγού ΤΑΡ «ΠΕΡΔΙΚΑΣ».

 

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η κατάθεση προσφορών στον πρώτο διαγωνισμό της ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία που προκηρύχθηκε χθες.

 

Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 11,83 εκατ. ευρώ, αφορά τα δίκτυα διανομής σε Καστοριά, Μανιάκους και Άργος Ορεστικό, συνολικού μήκους 117 χιλιομέτρων.

 

Με ξεχωριστό διαγωνισμό, που θα προκηρυχθεί σύντομα, προωθείται και η κατασκευή δικτύων στην πόλη των Γρεβενών, με χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

 

Τα δίκτυα στις τρεις πρώτες πόλεις θα τροφοδοτούνται μέσω του αγωγού ΤΑΡ ενώ από τον ίδιο αγωγό θα τροφοδοτείται και ο σταθμός συμπίεσης του CNG για τα Γρεβενά.

 

Η ΔΕΔΑ, όπως έχει υποστηρίξει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας, συνεχίζει το πρόγραμμα για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία και με άλλες πόλεις.

 

Προωθούνται, επίσης, δίκτυα για την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο με κύριο στόχο τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

 

Το εγκεκριμένο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025 το οποίο προβλέπει την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών σε 34 πόλεις της χώρας.

 

Στο αισιόδοξο σενάριο, που στηρίζεται και στο ενδιαφέρον που δείχνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις των πόλεων όπου ήδη προχωρά η επέκταση των δικτύων, οι συνδέσεις μπορούν να κινηθούν μεταξύ 80.000 – 100.000 με απώτερο στόχο να φτάσουν τις 170.000 μέχρι το 2036.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή