Οικονομία

Ανάπτυξη 5-5,5% για φέτος προβλέπει το ΙΟΒΕ Προτεινόμενο

Βελτίωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος, το ΙΟΒΕ.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια παρουσίασης της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης, ο πήχης της ανάπτυξης με βάση το βασικό σενάριο ανεβαίνει στο 5%-5,5%, έναντι του 3,5%-4,0% της προηγούμενης πρόβλεψης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 3,5% έως 4,0%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,5% έως 2,0%.

 

Οι βελτιωμένες εκτιμήσεις της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ βασίζονται στη μικρότερη ύφεση έναντι της αναμενόμενης που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, στη διατήρηση των μέτρων στήριξης και της μετάθεσης των ιδιωτικών πληρωμών λόγω της πανδημίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και από τη βελτίωση επιμέρους δεικτών, όπως οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή.

 

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το δημόσιο ταμείο ξοδεύει, ωστόσο, η δημοσιονομική ευστάθεια θα πρέπει να είναι «πυλώνας» στο επόμενο διάστημα.

 

Μάλιστα επεσήμανε ότι λόγω των μέτρων στήριξης, πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. «Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές».

 

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι αναμένουμε λουκέτα, εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό είναι ευκταίο, καθώς κεφάλαια θα επενδυθούν σε νέες δραστηριότητες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε ο κ. Βέττας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή