Deal News Online

Bloomberg: Πώς η Ελλάδα έγινε αγαπημένο σκηνικό για ταινίες του Χόλιγουντ

Πράσινο φως σε 140 παραγωγές

 

Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα, καθώς μεγάλα στούντιο γυρίζουν ολοένα και περισσότερες ταινίες με φόντο τα διάσημα ελληνικά τοπία, ενώ κερδίζουν εκπτώσεις για τη μεταφορά έργων όπως το «GO», τη συνέχεια του «Knives Out» του Rian Johnson.

 

Στην Ελλάδα έχει δοθεί το πράσινο φως για το γύρισμα 140 ταινιών από όλο τον κόσμο από το 2018, επενδύσεις ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ (200 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το EKOME, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνιών.

 

Μεταξύ των αξιοσημείωτων πρότζεκτ περιλαμβάνεαι το νουάρ θρίλερ «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, με τη Θεσσαλονίκη να χρησιμεύσει ως σκηνικό για πολλές από τις σκηνές που υποτίθεται ότι απεικονίζουν το Μαϊάμι.

 

Η παραγωγός εταιρεία της ταινίας Millenium Media αγόρασε χώρους στη Θεσσαλονίκη για να φτιάξει το πρώτο στούντιο στην Ελλάδα που θα ανήκει στο Χόλιγουντ. Τα στούνιο αναμένεται να ολοκληρωθούν το χρόνου, ενώ κάποια γυρίσματα του «The Enforcer» έγιναν εκεί.

 

«Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική ως τοποθεσία και προσφέρει διαφορετικά τοπία που δεν έχουν εκτεθεί υπερβολικά σε ταινίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Millenium Jeffrey Greenstein σε συνέντευξή του. «Η έκπτωση φόρου που κάνει η Ελλάδα καθιστά τη χώρα ακόμη πιο ελκυστική».

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα rebate, τα έξοδα που γίνονται στην Ελλάδα μπορούν να επιστραφούν στο 40% της αξίας τους. Το σχέδιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εγγύηση, επιτρέποντας στους παραγωγούς να το χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση όταν αναζητούν χρηματοδότηση μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Ελλάδα προσθέτει φορολογική ελάφρυνση 30% για κάποιες συγκεκριμένες δαπάνες.

 

Η χρηματοδότηση του rebate είναι εγγυημένη μέσω του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι τώρα ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα από το 2018 έως το 2022. Οι κινηματογραφιστές είναι ενθουσιασμένοι, αλλά θα ήθελαν να δουν το πρόγραμμα να επεκτείνεται.

 

«Έχουμε τουλάχιστον τρεις ταινίες που είναι ιδανικές για να γυριστούν στην Ελλάδα και έτοιμες να ξεκινήσουν» δήλωσε ο Greenstein. «Πριν μπορέσουμε να τους δώσουμε το πράσινο φως για τα γυρίσματα στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε κυβερνητική υποστήριξη για το rebate ή στήριξη από ένα ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα».

 

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις νέες παραγωγές, μια σημαντική ώθηση για μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, άνω του 15%. Οι υποστηρικτές του προγράμματος αναφέρουν επίσης τα θετικά που δημιουργούνται από τα γυρίσματα ταινιών του Χόλιγουν στην Ελλάδα για εστιατόρια, ξενοδοχεία και τον κατασκευαστικό κλάδο.

 

Το σχέδιο καλύπτει προγράμματα ψυχαγωγίας εκτός από ταινίες, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει τα κίνητρα στους παραγωγούς τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών. Το Assassins Creed Odyssey της Ubisoft Entertainment, ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2018, χρησιμοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση της αρχαίας Ελλάδας και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη χώρα.

 

Η ισραηλινή σειρά περιπέτειας κατασκοπείας «Τεχεράνη» γυρίστηκε επίσης σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ η επιτυχημένη κωμωδία της NBC Universal «The Good Place» γυρίστηκε εν μέρει στη χώρα.


World Business

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

Κατά 11% ενισχύεται η μετοχή της EQTEC Plc, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε κοινοπραξία με την...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο Μορινάρι Γουατανάμπε, ο Ιάπωνας πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα,...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.