Deal News Online

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία – Ποιοι εξαιρούνται

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον εμβολιασμό σε πρώτη φάση εργαζομένων σε υγειονομικές δομές και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας και ρυθμίζει το καθεστώς αναστολής εργασίας χωρίς χρονικό όριο για όσους δεν πεισθούν να εμβολιαστούν, αναφέρει εξαιρέσεις και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή υψηλά πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις παραβιάσουν τους κανόνες της υποχρεωτικότητας.

 

Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για προσλήψεις προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση των κενών όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι, οι οποίοι και θα μπαίνουν σε αναστολή καθηκόντων επ' αόριστον χωρίς να λαμβάνουν μισθό και ένσημα.

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι θεσπίζεται ρητά η υποχρέωση των εργαζομένων – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- μέχρι και το τέλος του 2021, να επιδεικνύουν στον εργοδότη τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν τον εμβολιασμό ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι πλέον θα «σκανάρονται» από τους ανώτερούς τους επιδεικνύοντας:

 

Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. ήΒεβαίωση εμβολιασμού ήΒεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου

 

Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

 

 

 

Εμβολιασμός και μετά επιστροφή

 

 

Μόνο η συμπλήρωση 14 ημερών από τον πλήρη εμβολιασμό για έναν εργαζόμενο που τελικά πείστηκε και εμβολιάστηκε, θα μπορεί να άρει την υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και άρα να σημάνει την επιστροφή του στο πόστο του. Η αναπλήρωση των κενών στις δομές φροντίδας και υγείας θα γίνεται με τριμηνιαίους συμβασιούχους, οι οποίοι θα παραμένουν στην εργασία ακόμα και αν επιστρέψει, εμβολιασμένος πλέον ο εργαζόμενος που απομακρύνθηκε σε πρώτη φάση και για όσο επέμενε να μην κλείνει ραντεβού για ...«τσίμπημα».

 

 

 

Mονάδες φροντίδας

 

 

Βάσει της τροπολογίας, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), ήτοι:

 

Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α' 125),

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992,

Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π4β/οικ.4681/1996 (Β' 825),

Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α' 213),

Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974 (Α' 271),

Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α' 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,

Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018 (Β' 4898),

Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β' 1397),

Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993 (Β΄ 789),

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και

Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

 

Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, τονίζεται στην τροπολογία.

 

 

Δομές υγείας

 

 

Παράλληλα, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

 

Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες  3 διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

 

Ποιοι εξαιρούνται

 

 

Δεν είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

 

Οι λόγοι υγείας, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 96α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη ( γεννημένος στις 29 Ιουλίου 1925) παρουσιάζει...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.