Περιβάλλον

Εξάντληση ορίων του πλανήτη βλέπουν χιλιάδες επιστήμονες

Άλλη μια έκκληση για "αλλαγή πορείας" στο "παρά πέντε" καταθέτουν χιλιάδες επιστήμονες που έχουν επανειλημμένα καλέσει για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας ότι πολλά περιβαλλοντικά σημεία καμπής βρίσκονται πλέον στο όριο.

 

Οι ερευνητές, που ανήκουν σε μια ομάδα περισσότερων από 14.000 επιστημόνων που υπέγραψαν μια πρωτοβουλία για την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, αναφέρουν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioScience την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν σταθερά να αντιμετωπίσουν «την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης» , την οποία περιέγραψαν ως τη βασική αιτία της κρίσης.

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε, και μάλιστα έχουμε ήδη ξεπεράσει» κάποια σημεία καμπής τα οποία ίσως να ωθήσουν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή.

 

Όπως υπογραμμίζουν υπάρχει μια «πρωτόγνωρη άνοδο», σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση της κατάστασης το 2019, των κλιματικών καταστροφών –από πλημμύρες ως καύσωνες, περνώντας από τους κυκλώνες και τις πυρκαγιές. Κι αυτό το αποδίδουν κυρίως στο ότι από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη -στα οποία περιλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών- τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο ρεκόρ.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021. Οι παγετώνες λιώνουν σε ποσοστό 31% πιο γρήγορα σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία επίσης σημείωσε ρεκόρ το 2020. Τέλος, τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα δισεκατομμύρια, και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων, σημειώνεται στη μελέτη.

 

«Πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε», τονίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Τιμ Λέντον του πανεπιστημίου του Έξετερ.

 

Αυτό που ζητούν οι συντάκτες της μελέτης είναι να ληφθεί άμεση και ριζική δράση σε πολλούς τομείς: περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, μείωση της μόλυνσης, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή