Deal News Online

Στήριξη τραπεζών σε πυρόπληκτους: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Όλα τα μέτρα Προτεινόμενο

Αιτήματα στις τράπεζες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα μπορούν να υποβάλουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές δανειολήπτες προκειμένου να ενταχθούν στα παρεχόμενα μέτρα στήριξης.

 

Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει μέτρα τόσο για δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα, όσο και με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία περιλαμβάνουν:

 

α) Για τους μεν ενήμερους δανειολήπτες, νέα προγράμματα αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων τους (moratoria). Στα προγράμματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό).

 

β) Για τους οφειλέτες με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

 

Σημειώνεται ότι και οι εταιρείες διαχείρισης θα προβούν άμεσα σε αναστολή για έξι μήνες, κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορά οφειλέτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς και σε αναστολή ενεργειών τηλεφωνικής όχλησης των πυρόπληκτων οφειλετών.

 

Επίσης, θα προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν χωριστά από κάθε εταιρεία.

 

Η δράση των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης θα εξειδικευθεί στην πορεία και θα κινείται παράλληλα με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, περιλαμβάνοντας στην «ομπρέλα» των μέτρων και νέα προϊόντα.

 

Εκτιμάται ότι στο «τραπέζι» θα τεθεί η δημιουργία προϊόντων τύπου «balloon» που θα περιλαμβάνουν διευκολύνσεις για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων, με σπάσιμο της οφειλής σε δύο μέρη και αποπληρωμή του ενός με «πάγωμα» για κάποια χρόνια του υπόλοιπου. Αναλόγως της πορείας αποκατάστασης των πραγμάτων για τους πυρόπληκτους δανειολήπτες, θα εξεταστούν και «κουρέματα» οφειλών, όπως επίσης παράταση των μορατόριουμ για περίοδο άλλων έξι μηνών, δηλ. μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

 

Ένα πρώτο σήμα των επόμενων κινήσεων από τις τράπεζες έδωσε χθες η Alpha Bank, ανακοινώνοντας, στο πλαίσιο των δράσεων αποκατάστασης κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, την παροχή εξειδικευμένων στεγαστικών δανείων με προνομιακό επιτόκιο για την επισκευή των ζημιών.

 

Κινούμενη στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πληγέντων που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Alpha Bank ανακοίνωσε επίσης ότι παρέχει άμεσα στους ιδιώτες και επιχειρηματίες πελάτες της που κατοικούν ή/και έχουν την επαγγελματική τους έδρα στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποστεί ζημίες, τη δυνατότητα αναστολής 6 μηνών στην καταβολή δόσεων στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Επιπλέον, για τους ιδιώτες και επιχειρηματίες πελάτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές προβλέπεται αναστολή 6 μηνών κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης.

 

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στα καταστήματα της Τράπεζας.

 

Ανάλογες ανακοινώσεις – πρόκληση προς τους πληγέντες αναμένεται να ακολουθήσουν και από τις άλλες τράπεζες, καθώς για την παροχή των μέτρων στήριξης θα πρέπει να προηγηθεί υποβολή αιτήματος από τον πελάτη. Άμεσα αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και θα προβλέπεται η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων. Στη συνέχεια, μέσω της διαδικτυακής πύλης "arogi.gov.gr", οι πολίτες θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί.

 

Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για την υποδοχή αιτήσεων στις 18 Αυγούστου.

 

Με τη δήλωση που θα υποβάλουν στην πλατφόρμα, οι πυρόπληκτοι πολίτες θα απευθύνονται στη συνέχεια στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται – και αντίστοιχα με την Εταιρεία Διαχείρισης στην οποία βρίσκεται το δάνειό τους – για να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στα μέτρα για το «πάγωμα» καταβολής δόσεων, το «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά και τις κατά περίπτωση ρυθμίσεις των υποχρεώσεών τους.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Το παρόν στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών του τουρισμού...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.