Deal News Online

Δεκαπενταύγουστος: Με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις και χωρίς λιτανείες Προτεινόμενο

Πώς θα εορτασθεί η Παναγία

 

Υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού, λαμβάνει χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Υπό την απειλή των αυξανόμενων κρουσμάτων και της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, κυβέρνηση εκκλησίες και δημοτικές, στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και σε διάφορα άλλα μέρη όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

 

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- που γίνονται τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

 

Κάτι που ωστόσο δημιουργούσε προϋποθέσεις συνωστισμού γι αυτό και ο φετινός εορτασμός θα γίνει με αυστηρά μέτρα και χωρίς λιτανείες εικόνας, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους λατρείας.

 

Μάσκες και αποστάσεις

 

Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, -όπως κάθε χρόνο-, είναι η Τήνος (όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 2,85%) και ο ναός της Ευαγγελίστριας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν και φέτος για την προσκύνηση της Μεγαλόχαρης, τηρώντας ταυτοχρόνως τα μέτρα ασφαλείας που επιτάσσει η πανδημία. Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και η Μητρόπολη έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα προστασίας.

 

Το ίδιο συμβαίνει και και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, καθώς το νησί είναι ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικά.

 

Εξάλλου, στα μεγάλα προσκυνήματα της Θεομήτορος έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

 

Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης σε κανέναν από τους ναούς της χώρας και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ιερά Σύνοδος έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια. Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

 

Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Το παρόν στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών του τουρισμού...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.