Deal News Online

Στις κάλπες σήμερα οι Νορβηγοί

Οι Νορβηγοί πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες κατά την πρώτη από τις δύο ημέρες ψηφοφορίας για να εκλέξουν την νέα βουλή.

 

Στις εκλογές αυτές τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και το πώς η πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα προσαρμοστεί στην ενεργειακή μετάβαση.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αναμένεται να διαδεχτεί στην εξουσία τον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ παρότι οι Εργατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον δύο ακόμη κομμάτων για να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Το πρόσωπο που προβλέπεται ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 12ης και 13ης Σεπτεμβρίου είναι ο αρχηγός των Εργατικών, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα της ανισότητας προσφέροντας φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και αυξήσεις για τους πλούσιους.

 

Το πλουσιότερο 1% των Νορβηγών πληρώνει χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος σε σχέση με εκείνους με έναν μέσο μισθό, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε από 3,3% που ήταν το 2001 σε 11,7% που ήταν το 2019.

 

"Πρέπει να έχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, οι οποίες αυξήθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση", δήλωσε ο Στέρε στο Reuters στο περιθώριο μιας πρόσφατης προεκλογικής εκδήλωσης.

 

Δύσκολες συνομιλίες

 

Περιπλέκοντας τα πράγματα για τους Εργατικούς η κλιματική αλλαγή έχει ανακύψει ως το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγοστές κοινοβουλευτικές έδρες θα πάνε σε κόμματα και σε βουλευτές που επιθυμούν να περιορίσουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια βασική πηγή θέσεων εργασίας.

 

Ο Στέρε ευελπιστεί οι Εργατικοί, το Κεντρώο Κόμμα και η Σοσιαλιστική Αριστερά να σχηματίσουν μεταξύ τους πλειοψηφία και οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή του τρικομματικού συνασπισμού που κυβερνούσε τη χώρα από το 2005 ως το 2013.

 

Αλλά αυτό είναι απολύτως αβέβαιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Στέρε πιθανόν να εξαρτηθεί είτε από το Κόκκινο Κόμμα, που επιδιώκει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις βασισμένες στην μαρξιστική ιδεολογία, ή από το Πράσινο Κόμμα που θέλει να έχει σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα μέχρι το 2035.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Το παρόν στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών του τουρισμού...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.