Deal News Online

undefined

Στη φόρα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών κινητής τηλεφωνίας

Σε κοινή θέα τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών κινητής τηλεφωνίας καθώς οι εταιρείες ετοιμάζουν τον δικό τους «Τειρεσία» τηλεπικοινωνιών για να προφυλαχτούν όπως λένε από τους κακοπληρωτές.

 

Πρόσχημα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι τα υπέρογκα ποσά που οφείλουν οι συνδρομητές προς αυτές, αφού υπολογίζουν πως αυτά μόνο για το 2011 ανέρχονται στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ωστόσο μια υπηρεσία όπως ο «Τειρεσίας» στα χέρια της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σημαίνει καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων.

 

Όπως εξηγεί στην dealnews.gr ο διακεκριμένος ποινικολόγος, Βασίλης Καπερνάρος, μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των εταιρειών καταπάτα θεμελιώδη δικαιώματα του φυσικού προσώπου, όπως αυτό των προσωπικών δεδομένων αλλά και στοιχείων που πρέπει να μένουν απόρρητα για την προστασία των ιδίων προσώπων.

 

Μάλιστα, ο κ. Καπερνάρος υπογραμμίζει πως υπάρχει νόμος για την προστασία των δεδομένων αλλά στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ενώ ταυτόχρονα διερωτάται το γιατί. «Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους και όχι τρόπους σε βάρος των νομικών δικαιωμάτων των πολιτών» αναφέρει ο κ. Καπελέρης.

 

«Κάποτε υπήρχε το τραπεζικό απόρρητο αλλά τα τελευταία χρόνια προφανώς όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει. Οι υποθέσεις δεκάδες όσα και τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα σε κάθε σπίτι. Τώρα το ίδιο θέλουν να κάνουν και οι εταιρείες κινητής», επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος.

 

Αποδίδουν ΦΠΑ


Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε συζητήσεις διερευνώντας από κοινού λύση για τη συγκρότηση ενός τηλεπικοινωνιακού «Τειρεσία» που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές.

 

Εξαιτίας της μη ύπαρξης ενός τέτοιου ελεγκτικού μηχανισμού -όπως υποστηρίζουν- οι εταιρίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο συνδρομητών που μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία επειδή δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς αφήνοντας πίσω τους ανεξόφλητα χρέη. Αυτό –όπως επισημαίνουν στελέχη των εταιρειών- συνιστά διπλή ζημιά για τις ίδιες, διότι εκείνες είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας από ανεξόφλητους λογαριασμούς λόγω αδυναμίας πληρωμής.

 

Ενδεικτικό της έκτασης που έχει λάβει το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς και τις επισφάλειες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι ότι από τα 78 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009, το 2010 αυξήθηκαν σε 118 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος ανήλθαν σε 130 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 4% και πλέον του συνολικού τζίρου των εταιριών.

 

Αδυνατούν να πληρώσουν – Τι εμπόδια προκύπτουν


Η χρονιά που φεύγει αναμφίβολα διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο μιας από τις δυσκολότερες μέχρι σήμερα περιόδους για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

 

Το 2011 αυξήθηκαν κατά 25% οι συνδρομητές που δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και όλα συγκλίνουν στην άποψη πως η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί.

 

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, τα επιτελεία των εταιρειών διευρύνουν σε νομικό επίπεδο το εγχείρημα να δημιουργήσουν, κατά τα πρότυπα των τραπεζών, έναν τηλεπικοινωνιακό «Τειρεσία» στον οποίο θα καταχωρίζονται όλοι οι κακοπληρωτές.

 

Ωστόσο τα στελέχη βρίσκουν νομικά εμπόδια που εμποδίζουν την σύσταση ενός τέτοιου ελεγκτικού μηχανισμού, όμως ευελπιστούν να βρεθεί σύντομα λύση.


protoselida

World Business

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Κήρυξε πτώχευση η Brooks Brothers

Στα βράχια έπεσε η προσπάθεια πώλησης της Brooks Brothers που είχε ξεκινήσει το 2019, έπειτα και...

Media

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι»

H Alter Ego Media επέστρεψε τα χρήματα του…

Τα χρήματα που έλαβε μέσω της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» για τον κορωνοϊό, επέστρεψε η Alter Ego.

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Τεχνολογία

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Ένα από τα δημοφιλέστερα στους νέους μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

Περισσότερες επιδημίες θα προκύψουν, εκτός κι εάν οι κυβερνήσεις λάβουν ενεργά μέτρα για να αποτρέψουν το πέρασμα άλλων ζωονόσων ασθενειών στον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.