Οικονομία

Αλαλούμ και παράνοια για το χαράτσι στην ΔΕΗ

Μετά το απίστευτο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ξεκαθάρισε χθες ότι το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από τη ΔΕΗ.

 

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι το Υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, στελέχη της ΔΕΗ για το αλαλούμ που δημιουργήθηκε για μια ακόμη φορά και οδήγησε στην ταλαιπωρία χιλιάδων καταναλωτών.

 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «όσοι έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει το λογαριασμό τους, εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».

 

Πριν καν λοιπόν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι, το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων, δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών εξάλλου υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου. Εφόσον λοιπόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητεί ένα διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

 

Από την άλλη πλευρά, διευκρινίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτό διασφαλίζεται και από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου.

 

Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, θα δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το επίμαχο θέμα του λεγόμενου «χαρατσιού» της ΔΕΗ, δηλαδή της πληρωμής της έκτακτης εισφοράς των ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η πίεση για ταχύτερη έκδοση της απόφασης, προερχόμενη από διάφορες πλευρές, είναι μεγάλη.

 

Έτσι, εκτιμάται ότι πριν από το Πάσχα και μάλιστα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα δοθεί στην απόφαση ο αριθμός και θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα η δημοσίευσή της.

 

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, σε διάσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών», κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ, στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο κρίθηκε, όμως, νόμιμο.

 

Όπως κρίθηκε, παράλληλα, στη διάσκεψη αυτή, το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος, δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα, αλλά ότι είναι ένας έκτακτος φόρος. Η επιβολή του, επομένως, δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή. Ομως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να κρίνει εκ νέου την συνταγματικότητα, αν το «χαράτσι» από έκτακτο μεταβληθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο.

 

Τον άμεσο διαχωρισμό του ειδικού τέλους των ακινήτων από τους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ.

 

Για αλαλούμ που έχει προσλάβει απερίγραπτες διαστάσεις έκανε λόγο χθες η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στα ζητήματα που προέκυψαν μετά την απόφαση του ΣτΕ για το τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, την αδυναμία συνεννόησης των συναρμόδιων υπουργείων και την ταλαιπωρία του κόσμου.

 

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης επισήμανε χαρακτηριστικά «το «αλαλούμ» ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος έχει πάρει απερίγραπτες διαστάσεις.


επιστροφή στην αρχή