Πολιτική

Ο Κουβέλης για Eurogroup και Οικολόγους Πράσινους

Πρόσκληση συνεργασίας προς τους Οικολόγους Πράσινους απεύθυνε ο Φώτης Κουβέλης. Ταυτόχρονα, σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις στο Eurogroup, ο προέδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τοποθετήθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

 

«Αποτελεί σταθερή μας επιλογή η σύγκλιση των ιδεών της Αριστεράς και της Οικολογίας», δήλωσε ο κ. Κουβέλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τοπικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοκρατικής Αριστεράς στους Αγίους Αναργύρους.

 

Συγκεκριμενοποιώντας τα κοινά σημεία σύγκλισης των δυο κομμάτων ανέφερε: «Μας ενδιαφέρει ένας νέος προγραμματικός επαναπροσδιορισμός που οργανικά θα ενώνει τις ευαισθησίες της κοινωνικής κριτικής με τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει ένας προγραμματικός ορίζοντας που η ριζοσπαστική αμφισβήτηση του σημερινού καπιταλιστικού μοντέλου θα συμπίπτει με την οικολογική θεώρηση για τον πλανήτη, για τον τρόπο ζωής, για την οικονομία. Ιδιαίτερα μάλιστα στη χώρα μας- που σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα- η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι δραματική».

 

«Η Αριστερά απαιτείται να επαναπροσδιορίσει τις αξιακές της αρχές, να αναμετρηθεί με τις δικές της ευθύνες για τα φαινόμενα της κρίσης. Οι αντιλήψεις του παραγωγισμού και η υποταγή στο καταναλωτισμό, οδήγησαν σε πισωγυρίσματα Έχουμε ανάγκη από νέες συνθέσεις, νέα μείγματα πολιτικών και ανακατατάξεις. Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθερά υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να υπερβούμε το παραδοσιακό κομματικό σύστημα. Αυτό που οδήγησε, είτε από θέσεις διακυβέρνησης είτε από θέσεις αντιπολίτευσης, στη σημερινή κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας την δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. ως «ένα στοιχείο της αμφισβήτησης του οχυρωμένου αριστερού λόγου σε παραδοσιακές βεβαιότητες και καταγγελίες, έξω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις προτεραιότητες του τόπου».

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. υποστήριξε την ανάγκη «μιας πλατειάς πολιτικής συμμαχιών, που να δημιουργήσει ένα ισχυρό πόλο της σύγχρονης Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα. Ένας πόλος ικανός για ανατροπές στο πολιτικό σύστημα και για μια εναλλακτική λύση στη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που βιώνουμε όλοι». Όρισε, επίσης, τα πεδία συμπόρευσης «στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών», ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων και από ανένταχτους πολίτες, το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει παραπέρα τις προγραμματικές αναζητήσεις και τις κοινές δράσεις.

 

Υπέρ ευρωομολόγου και επιμήκυνσης χρόνου αποπληρωμής του δανείου

 

Για τη συνεδρίαση του Eurogroup και τις εξελίξεις στην Ε.Ε., ο κ. Κουβέλης είπε:

 

«Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει, παράλληλα με την προώθηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για το ευρωομόλογο, να επιδιώξει την υλοποίηση της ανειλημμένης υποχρέωσης από το τελευταίο Eurogroup για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Οφείλει, επίσης, να διασφαλίσει ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο και από πρόσθετα μέτρα, αλλά από μειωμένο επιτόκιο».

 

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «σε μέσο- μακροπρόθεσμη βάση και για το σύνολο πλέον των δανείων μας πρέπει να στοχεύουμε στην αναδιαπραγμάτευση μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση των ελληνικών χρεών»

 

«Η κυβέρνηση οφείλει να επεξεργαστεί και να προωθεί μια τέτοια στόχευση μέσα από τη διασφάλιση των κατάλληλων ευρωπαϊκών πολιτικών πρωτοβουλιών για μια διαδικασία μηχανισμού ρύθμισης που θα περιλαμβάνει τις υπερχρεωμένες χώρες, την ΕΚΤ και τους πιστωτές», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή